Naar hoofdinhoud Naar footer

Technologie verhoogt fysieke kwaliteit van leven

Gepubliceerd op: 30-01-2020

Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de gemeente Den Haag, blijkt dat het gebruik van technologische hulpmiddelen de kwaliteit van het fysieke leven van ouderen verbetert. Het is het grootste onderzoek ooit in Nederland naar de inzet van technologische hulpmiddelen in de ouderenzorg.

De gemeente Den Haag startte het onderzoek naar innovatieve technologie├źn in de Haagse wijk Escamp. Door middel van het zogeheten project iZi Gezond Lang Thuis, werd onderzocht of innovatieve en technologische hulpmiddelen ouderen helpen en de ouderenzorg verbeteren. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn een slim deurslot met camera, een zorgrobot en een alarm met GPS.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral ouderen boven de 81 jaar baat hadden bij technologie en dat de fysieke kwaliteit van leven licht werd verhoogd bij het gebruik van ten minste drie technologische hulpmiddelen.

Ouderen moeten zelf hulp willen

Daarentegen heeft het gebruik van technologie alleen effect als ouderen zelf om de die hulpmiddelen vragen, als de technologie goed wordt uitgelegd en als het past bij de behoeften van ouderen, benadrukken de onderzoekers. 

Lees meer over het onderzoek.

Deel deze pagina via: