Naar hoofdinhoud Naar footer

Senioren en veiligheid: tips om babbeltrucs en fraude te voorkomen

Gepubliceerd op: 09-09-2020

Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen is ieder slachtoffer er een te veel. Daarnaast zien politie en de Fraudehelpdesk sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden. Daarom is er deze maand een campagne 'Senioren en veiligheid.'

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Via de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl en via social media is het Ministerie van Veiligheid en Justitie een campagne gestart. Ambassadeur van deze campagne is Kees Hulst (acteur uit de serie 'Het geheime dagboek van Hendrik  Groen). Ze delen filmpjes met tips hoe je bijvoorbeeld kunt voorkomen dat iemand mee kijkt bij het pinnen. Ook is er wekelijks een webinar over onderwerpen zoals babbeltrucs. Bekijk de beschiknare webinars boven aan de pagina. 

Voorkomen dat je slachtoffer wordt

Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Maak het bespreekbaar

Slachtofferschap kan iedereen overkomen en dus ook elke oudere. Daarom krijgt men via de campagne concrete handelingsperspectieven mee die slachtofferschap zoveel mogelijk kan voorkomen. Wanneer een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat dit bespreekbaar is en ouderen ook aangifte doen. Hiervoor geeft de campagne ook tips. Deze informatie en tips kunnen natuurlijk ook door anderen worden benut, zoals (klein)kinderen, buren en zorg- en welzijnsprofessionals.

Programma

Elke week van september staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit. In week 36  (1/9 t/m 7/9) wordt meekijken bij pinnen behandeld, in week 37 (8/9 t/m 14/9) babbeltrucs, week 38 (15/9 t/m 21/9) draait om hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en week 39 (22/9 t/m 28/9) staat in het teken van phishing.

Meer weten

Deel deze pagina via: