Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenwerking CBR en Alzheimer Nederland

Wanneer mensen de diagnose dementie hebben gekregen, wordt vaak gesproken over het autorijden. Het CBR en Alzheimer Nederland hebben de handen ineengeslagen om mensen met dementie nog beter te informeren over dit onderwerp. Daarom is voor de Alzheimer Cafés een informatiepakket samengesteld bestaande uit een presentatie, een lijst met veelgestelde vragen en een film. Ook heeft het CBR de informatie op de website verbeterd. Door mensen met dementie en hun naasten beter te informeren, leveren het CBR en Alzheimer Nederland een bijdrage aan een veilige mobiliteit voor deze doelgroep.

Alzheimer Cafés

Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, komen er vaak veel vragen bij die persoon op. Hoe het zit met het autorijden? Mag ik nog rijden? Moet ik de diagnose melden bij een verzekeraar of bij het CBR? Wat als mijn situatie verslechtert? Alzheimer Nederland organiseert al sinds jaar en dag informele bijeenkomsten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers: de Alzheimer Cafés. Deze bijeenkomsten zijn meestal eens per maand en elke keer staat er een ander thema centraal. Autorijden en mobiliteit is regelmatig één van de thema’s.

Informatiepakket

Het CBR wordt vaak gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Alzheimer Cafés. Omdat niet alle cafés bediend kunnen worden en er toch behoefte is aan goede informatie, hebben Alzheimer Nederland en het CBR de handen ineengeslagen. Beide organisaties hebben samen een informatiepakket ontwikkeld. Hiermee kunnen coördinatoren en vrijwilligers van Alzheimer Cafés zelf een themabijeenkomst organiseren.

Het informatiepakket bestaat uit diverse onderdelen. Het eerste is een PowerPointpresentatie. Hierin wordt helder uitgelegd wat de wet- en regelgeving is, wat mensen het beste kunnen doen als ze met de diagnose dementie worden geconfronteerd en hoe het proces bij het CBR eruit ziet. Het tweede onderdeel is een film. Een ervaringsdeskundige komt aan het woord en een deskundige van het CBR legt uit hoe de rijtest in zijn werk gaat. Het laatste onderdeel is een lijst met veelgestelde vragen, zodat de organisatoren van de Alzheimer Cafés goed geïnformeerd zijn om vragen uit de zaal te kunnen beantwoorden.  

Pilot

Aan het einde van het jaar wordt een eerste pilot gedraaid met het informatiepakket. Eventuele verbeterpunten worden daarna opgepakt. Vervolgens zal Alzheimer Nederland een bijeenkomst organiseren voor vrijwilligers en coördinatoren om toelichting te geven op het informatiepakket. Daarna kunnen de organisatoren van de Alzheimer Cafés aan de slag om themabijeenkomsten over autorijden te verzorgen.

Wanneer blijkt dat dit een werkbaar concept is, kan het CBR ook informatiepakketten voor andere bijeenkomsten ontwikkelen, bijvoorbeeld voor Parkinson Cafés.

Meer lezen over autorijden en dementie? Kijk dan op cbr.nl/dementie. Of neem voor vragen over de samenwerking of de pilot contact op met jolieke.de.groot@cbr.nl.

Deel deze pagina via: