Naar hoofdinhoud Naar footer

Resultaten onderzoek impact coronacrisis op ouderen

Gepubliceerd op: 28-10-2020

In mei deelden we op BeterOud de oproep voor het PHICOP-onderzoek naar de impact van de coronacrisis. Met jullie hulp hebben de onderzoekers meer dan 800 vragenlijsten binnengekregen en 35 interviews kunnen houden. Nu zijn de eerste resultaten bekend.

Eerste resultaten onderzoek

Een vijfde van de deelnemers gaf aan dat de algemene gezondheid verslechterd was tijdens de crisis. Meer dan een kwart van de deelnemers voelde zich – ten tijde van het invullen van de vragenlijst - minder fit dan voor de coronacrisis. Uit de interviews bleek dat ouderen dat vaak toeschreven aan het wegvallen van dagelijkse lichaamsbeweging en minder sporten. Verder gaven veel ouderen aan dat afspraken met zorgverleners dikwijls gecanceld werden.

Minder sociale contacten

Uit het onderzoek bleek dat sociale contacten in meer dan 70% van de deelnemers was afgenomen. Het verminderde contact met geliefden, het wegvallen van vrijwilligerswerk en de afgenomen vrijheid zorgden voor een afname van zingeving en kwaliteit van leven. Uit de interviews bleek dat het gebrek aan sociale interacties kon leiden tot perioden van somberheid, angst en verminderd geluk. Ook was de meerderheid van de deelnemers bang om besmet te raken met het coronavirus.

Tijdelijke maatregelen coronacrisis

Veel ouderen gaven aan de crisissituatie te kunnen accepteren door het verwachte tijdelijke karakter. Ze verwachtten meer moeite te hebben en een grotere vermindering van kwaliteit van leven te ervaren als de coronacrisis nog lange tijd zou aanhouden.

Dit onderzoek heeft belangrijke inzichten gegeven in de positieve en negatieve gevolgen van de coronacrisis voor ouderen.

  • Bekijk de resultaten (zie Downloads)

 Vervolgonderzoek in de maak

  • De resultaten van het PHICOP-onderzoek worden uitgewerkt in een wetenschappelijk artikel.
  • De resultaten worden gebruikt om adviezen op te stellen voor de huidige crisis en voor mogelijke vergelijkbare situaties in de toekomst.
  • Binnenkort wordt een nieuwe vragenlijst verspreid om de langetermijneffecten van de crisis te onderzoeken.

Houd onze website in de gaten voor updates.

Meer informatie

Downloads

Deel deze pagina via: