Naar hoofdinhoud Naar footer

Het belang van bewegen op iedere leeftijd

Dat het nodig is om regelmatig in beweging te komen en blijven weten we. Maar waarom is dat eigenlijk? Kort samengevat: voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om fit en vitaal te blijven, ook voor 65-plussers. Maar wat is dan voldoende beweging en hoe bereik je dat?

Wat is voldoende beweging?

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging minimaal nodig is voor goede gezondheid. Bewegen heeft echter altijd positieve effecten op de gezondheid, in sommige gevallen ook wanneer je minder beweegt dan de beweegrichtlijnen aangeven. Zowel de Nederlandse beweegrichtlijnen als de internationale beweegrichtlijnen van de WHO geven aan dat elke stap telt en bijdraagt aan je gezondheid. Het is zelfs zo dat de allereerste stap van ‘helemaal niet bewegen’ naar ‘een beetje meer bewegen’, zorgt voor de grootste gezondheidswinst. Op basis van wetenschappelijk onderzoek adviseren de beweegrichtlijnen voor volwassenen en 65-plussers:

  • Wekelijks minstens 150 minuten matig intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen. 
  • Minimaal tweemaal per week bot- en spierversterkende activiteiten te ondernemen aangevuld met balansoefeningen. 
  • Beperk veel en langdurig zitten.

Hoe voldoe je aan de beweegrichtlijnen?

Er is van alles mogelijk om lekker in beweging te komen en gezond en vitaal te blijven. Dit kan in en rondom huis, via een fysiotherapeut, groepsles in de buurt of bij een sportvereniging. Daarnaast zijn er allerlei soorten activiteiten om te voldoen aan de hoeveelheid matig intensieve beweging, bot en spierversterkende activiteiten en balansoefeningen. In het artikel over de beweegrichtlijnen voor 65-plussers vind je mogelijkheden op een rij om op in te zetten, of ga aan de slag met praktische krachtoefeningen.

Wat is het effect van bewegen?

Voldoen aan de beweegrichtlijnen of meer bewegen levert op elke leeftijd gezondheidswinst op, maar wat zijn nu de effecten van voldoende beweging? Bewegen maakt je fitter, verbetert je conditie en zorgt dat je lekkerder in je vel zit. Voldoende bewegen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. Ook heeft bewegen invloed op onze mentale gezondheid. Bewegen houdt ons denkvermogen op peil, verlaagt het risico op dementie en de ziekte van Alzheimer. Daarnaast helpt het bij stress en vermindert het depressieve en angstige symptomen. Hoe dit werkt in ons lichaam en wat de gezondheidseffecten zijn zie je in onderstaande video over de effecten van sport en bewegen op lichamelijke en mentale gezondheid.

YouTube video thumbnail

Test je kennis over sport en bewegen

Weet je nu alles over sport en bewegen? Test je kennis in deze quiz

Bron

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Deel deze pagina via: