Naar hoofdinhoud Naar footer

OV-coach helpt ouderen op weg

Zelfstandig reizen met het openbaar vervoer is voor ouderen niet altijd even makkelijk. Het reizen met een hulpmiddel zoals een scootmobiel, rollator of rolstoel kan namelijk best spannend zijn. Maar wat nou als het lastig wordt om de route goed te onthouden? En heel praktisch: Hoe kom je aan een OV-chipkaart, hoe werkt deze en hoe kun je online een reis inplannen? De OV-coach helpt hierbij.

Een OV-coach die bij u past

Het begint met een intakegesprek bij u thuis. Een medewerker van OV-coach neemt samen met u door wat u al weet en wat u wilt leren. Tijdens dit gesprek wordt u gevraagd op welke dagen u kunt reizen welke begeleiding u graag wilt hebben. Daarna kiest u de coach die het beste bij u past. Voordat het traject echt begint, maakt u eerst kennis met uw OV-coach. Hij of zij gaat één keer in de week op een vaste dag met u op pad. Samen gaan jullie het avontuur aan, net zolang totdat u genoeg vertrouwen heeft om het alleen te doen.

In een groep reizen, wel zo gezellig

Wilt u niet alleen op pad met de OV-coach, maar liever samen met anderen? Dat kan met de groepstrainingen voor ouderen. In de groepstrainingen komen verschillende vervoersmiddelen aan bod. Daarin ziet u hoe u reisinformatie kunt vinden en hoe u uw reis kunt plannen. Tijdens deze groepsreis krijgt u de handvatten die u nodig heeft om (weer) zelfstandig op pad te gaan. Zo kunt u straks gaan en staan waar en wanneer u wilt en mensen ontmoeten!  

“Na mijn val was ik afhankelijk van een rollator. Ik wilde graag zelf mijn boodschappen blijven doen, maar ik moest met de bus en vond dat spannend met mijn rollator. De OV-coach heeft dit samen met mij een aantal keer geoefend. Nu doe ik elke woensdag weer mijn boodschappen op de markt.”

- Mevrouw Schouten – de Jong, 86 jaar

Wie zijn de OV-coaches?

Wie zijn nu eigenlijk die OV-coaches? De OV-coaches zijn gemotiveerde en reislustige studenten met een opleiding binnen het sociale domein op zowel HBO- als op MBO niveau. Ook zijn er enthousiaste (oudere) vrijwilligers die graag met u op pad gaan. Met veel plezier helpen de OV-coaches u met uw route en mogelijke onzekerheden en onverwachte situaties onderweg. Zo raakt u (weer) vertrouwd in het OV, met de fiets of uw scootmobiel.

Al meer dan 300 mensen geholpen

De OV-coach is een project van Vervoerregio Amsterdam. Het uiteindelijke doel is dat iedereen zoveel mogelijk mee kan doen aan het (maatschappelijk) verkeer. In het OV, met de fiets, scootmobiel, of lopend. Tot nu toe hebben onze OV-coaches al meer dan 300 mensen geholpen om (weer) zelfstandig te reizen. De ondersteuning van de OV-coach is gratis, u betaalt wel de eigen OV-kosten. Meer informatie vindt u op: www.ov-coach.nl.

Deel deze pagina via: