Naar hoofdinhoud Naar footer

Oud en zelfstandig: Reisadvies 2030

Gepubliceerd op: 22-01-2020

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, daardoor is er ook behoefte aan nieuwe woonvormen. Dat schrijft een commissie onder leiding van oud-PvdA-leider Wouter Bos in het rapport ‘Oud en zelfstandig in 2030. Een reisadvies’, dat vorige week is aangeboden aan minister Hugo de Jonge (VWS).

Het aantal ouderen dat zelfstandig woont, is sinds de jaren 80 flink gestegen. In 1980 woonde 37 procent van de 80-plussers op zichzelf, inmiddels is dat 89 procent. De druk op de zorg zal alleen nog maar toenemen, omdat de bevolking de komende 10 jaar verder veroudert, aldus de commissie.

De commissie, die sinds eind 2018 de zorg voor thuiswonende ouderen onder de loep nam, legt naast een oproep aan partijen ook verantwoordelijkheden bij de burger zelf. ‘We wilden geen advies schrijven waar de euro’s vanaf druipen’, zei Bos in een toelichting aan het ANP. ‘De betaalbaarheid van de zorg is nu al een probleem, en daar moet rekening mee worden gehouden.’

De aanbevelingen in dit rapport zijn gericht op het vermogen van ouderen om goed voor zichzelf en voor elkaar te zorgen te ondersteunen, onder andere door digitalisering en door te zorgen voor geschikte woonmogelijkheden, de samenwerking op het gebied van wonen, welzijn en zorg te verbeteren.

De commissie formuleert in haar advies 35 aanbevelingen die zij toetst aan de 4 principes van de REIS:

  • Regie: vergroot de aanbeveling de mogelijkheden voor ouderen om zelf regie te voeren?
  • Eenvoud: vereenvoudigt de aanbeveling de ondersteuning en zorg voor ouderen, zowel voor de ouderen zelf als voor de professionals
  • Integrale benadering: verwijdert de aanbeveling schotten en bevordert ze een integrale kijk op de behoefte aan ondersteuning en zorg?
  • Samenwerking: bevordert de aanbeveling de samenwerking tussen de verschillende bij de zorg voor thuiswonende ouderen betrokken partijen en professionals?

Lees het adviesrapport (zie Download)

De reiscommissie gaat de komende twee maanden reflecties op het rapport ophalen, zodat deze gewogen en meegenomen kunnen worden in de uiteindelijke versie.

Downloads

Deel deze pagina via: