Naar hoofdinhoud Naar footer

Gezocht: deelnemers gebruik spelletjes om sociale contacten stimuleren

Gepubliceerd op: 23-02-2021

Het Radboudumc is op zoek naar deelnemers van 65 jaar en ouder voor een onderzoek naar het gebruik van spelletjes om sociale contacten te stimuleren. Zij hopen hiermee eenzaamheid onder ouderen te verminderen of voorkomen.

We hebben het afgelopen jaar allemaal moeten ervaren hoe het is om minder sociaal contact te hebben. Bij iemand op de koffie gaan is niet meer vanzelfsprekend, en vrienden een knuffel geven kan al bijna een jaar niet meer. Veel ouderen zien hun (klein)kinderen ook minder vaak sinds de coronacrisis. Kortom, veel mogelijke risicofactoren voor eenzaamheid, die vragen om een oplossing die past in deze tijd.

Eenzaamheid is een gevoel dat ontstaat door een gemis in het sociale netwerk. Het is een groeiend probleem onder Nederlandse ouderen. In 2019, vóór alle coronamaatregelen ingevoerd werden, voelde een half miljoen ouderen van 75 jaar en ouder zich enigszins of sterk eenzaam (CBS, 2020). De verwachting is dat deze cijfers gedurende de coronacrisis alleen nog maar verder zijn toegenomen. 

Met deze cijfers in het achterhoofd hebben het Radboudumc Nijmegen, Games for Health en Coöperatie DELA het SamenSpelen-platform opgezet. SamenSpelen is zowel een app vol met laagdrempelige spelletjes voor een waardevol moment, als een platform dat gebruikt kan worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Laagdrempelig digitaal contact 

De onderzoekers van het Radboudumc denken dat het spelen van spelletjes kan bijdragen aan het aangaan van laagdrempelig contact tussen ouderen en andere familieleden en vrienden. Van kinds af aan is samen spelen immers de manier bij uitstek om op een plezierige manier contact te leggen met anderen. Daarom is, met behulp van input van ouderen, SamenSpelen ontwikkeld.

De app bevat zowel digitale versies van bekende spellen (Galgje, Zeeslag) als gloednieuwe spellen zoals Fotoslang en Emojij. De spellen zijn zo ontworpen dat ze op een laagdrempelige manier een persoonlijk en waardevol contact stimuleren. Ze lijken daarom geschikt om bestaande contacten te onderhouden en nieuwe contacten te leggen. 

Wetenschappelijk onderzoek

Het grootschalige SamenSpelen-onderzoek is opgezet onder leiding van Prof. dr. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Klinische Geriatrie van het Radboudumc. In het onderzoek worden deelnemers willekeurig verdeeld over drie groepen. De drie groepen ontvangen elk een verschillende versie van de app. In elke app zit een interactieve vragenlijst die deelnemers maandelijks, verspreid over 12 maanden, beantwoorden. In de apps van de twee spelgroepen zit daarnaast een gevarieerd spelaanbod. U kunt daarmee zo vaak spelen als u wilt. In de app van de  controlegroep worden geen spellen aangeboden. HIervoor hoeven deelnemers alleen de app te installeren en de vragenlijsten te beantwoorden.

Radboudumc zoekt ongeveer 2200 enthousiaste vrijwilligers van 65 jaar of ouder. Met hen hopen zij eenzaamheid onder ouderen te kunnen verminderen. Bent u of kent u iemand van 65 jaar of ouder die mee wil helpen dit onderzoek tegen eenzaamheid tot een succes te maken? Meldt u dan alvast aan voor het onderzoek of stuur dit bericht door!

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de SamenSpelen-app en het onderzoek is te vinden op www.samenspelen.online. Daar kunt u zich ook aanmelden als u mee wilt doen aan het onderzoek.

Heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij Jeroen Janssen, onderzoeker in het project, door te mailen naar Jeroen.Janssen@radboudumc.nl of te bellen: 06 – 31 12 51 41.

Deel deze pagina via: