Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuw programma ouderenzorg: meer digitaal, meer thuis en meer eigen regie

De manier waarop we in Nederland oudere mensen verzorgen en ondersteunen moet snel veranderen. Daarom gaf minister Conny Helder op 4 juli het startschot voor het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). BeterOud is één van de partners die heeft meegeholpen aan het programma.

Passende ouderenzorg  

Het programma WOZO bestaat uit verschillende maatregelen, initiatieven en projecten. Hierdoor blijft de ouderenzorg ook in de toekomst passen bij wat ouderen willen. Dit is niet makkelijk, want de vraag naar zorg stijgt en er is niet genoeg personeel. Het programma WOZO zorgt dat ouderenzorg ook in de toekomst goed georganiseerd kan worden. Het kabinet geeft €770 miljoen uit om die verandering te ondersteunen. 

Vitaler  

Verschillende partijen in de ouderenzorg vinden dat de ouderenzorg anders georganiseerd moet worden. Ouderen van nu willen en kunnen langer zelfstandig zijn dan de vorige generatie ouderen. Ouderen zijn nu vitaler en leven langer, ook met chronische ziekten. Zij willen meer controle houden over hun leven. En wanneer zij zorg nodig hebben, willen zij niet dat de zorg hun leven bepaalt. Ouderen willen dat de zorg hen ondersteunt om hun eigen ding te blijven doen.  

Anders organiseren  

Er is nog een reden waarom de zorg anders georganiseerd moet worden. Het aantal ouderen in de samenleving stijgt. Daardoor gaan de komende jaren steeds meer mensen gebruikmaken van de ouderenzorg. Tegelijk neemt het aantal mensen dat werkt in de zorg en het aantal mantelzorgers niet in dezelfde grootte toe. Blijft de ouderenzorg hetzelfde georganiseerd als nu? Dan betekent dit dat sommige mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.  

Nieuwe norm  

Met het WOZO-programma hebben verschillende partijen uit de ouderensector een nieuwe norm bepaald. Dat is de volgende norm: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. Partijen in de ouderenzorg willen zorg en ondersteuning waarbij ouderen zo veel mogelijk zichzelf kunnen redden. Bijvoorbeeld door opnieuw vaardigheden aan te leren. Maar ook doordat ouderen fit blijven, hulpmiddelen gebruiken en hulp krijgen uit de omgeving.  

Digitaal  

Ook wordt het belangrijk dat zorg digitaal wordt geleverd als dat kan. Vernieuwing kan de kwaliteit van zorg verhogen en de druk op zorgverleners verminderen. Voorbeelden van digitale zorg die hierbij kunnen helpen: 

  • beeldbellen met de wijkverpleegkundige; 
  • een robotje dat je met een stem herinnert aan het innemen van medicatie; 
  • of een sensor die de verpleegkundige alarmeert als je bent gevallen.  

Thuis wonen  

Tot slot is het belangrijk dat mensen thuis wonen, behalve als dat niet meer kan. Daarom moeten er geschikte woningen voor ouderen beschikbaar komen. Ook moet er goede, passende zorg aan huis geleverd worden. Het doel van het WOZO-programma is om de komende jaren te starten met deze verandering. Hierdoor kan deze nieuwe norm in heel Nederland uitgevoerd worden.   

Voorbeeld en inspiratie  

Minister Helder: ‘Ik heb haast. Het tekort aan personeel is er nu al en dit blijft ook in de toekomst een zorg. Tegelijk zie ik dat de zorg nóg beter kan aansluiten op de wensen van de ouderen van nu. Daarom is het belangrijk dat we nu de ouderenzorg anders gaan organiseren. Ik ben blij dat ik dat samen met de sector kan doen. Veel van hen zijn al bezig met deze veranderingen. Zij zijn een voorbeeld en inspiratie voor de rest van het land.’  

Lees hier het volledige bericht van het ministerie van VWS: Nieuw programma ouderenzorg: meer digitaal, meer thuis en meer eigen regie 

Deel deze pagina via: