Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuw: gesprekskaarten veilige mobiliteit voor ouderen

Veilig blijven autorijden of fietsen. Mobiel blijven ondanks beperkingen. Vallen voorkomen. Ouderen hebben talloze wensen om zich veilig te kunnen verplaatsen. Maar zij staan daar pas bij stil op het moment dat verplaatsen niet meer lukt. Om op die momenten het gesprek te kunnen voeren over hoe hiermee om te gaan, heeft BeterOud gesprekskaarten ontwikkeld. Deze kaarten helpen bij het voeren van gesprekken over mobiliteit en verwijzen naar meer informatie.

De gesprekskaarten (te downloaden onderaan deze pagina) zijn bedoeld voor iedereen die een gesprek wil voeren over veilig mobiel blijven. Denk hierbij aan ouderen, mensen met een beperking in mobiliteit, vrijwilligers, professionals en naasten.

De volgende kaarten zijn ontwikkeld:

  • Ik wil digitaal de weg vinden
  • Ik maak kennis met nieuwe ontwikkelingen
  • Ik ga erop uit
  • Ik wil voorkomen dat ik val
  • Ik wil mobiel blijven ondanks mijn beperkingen
  • Ik wil ook in de toekomst mobiel blijven
  • Ik wil in beweging blijven
  • Ik vraag anderen om hulp
  • Ik bedenk wat mij kan helpen in het verkeer
  • Ik wil veilig blijven autorijden
  • Ik wil veilig blijven fietsen

Bij de kaarten zit een recept voor het voeren van het gesprek. Dit recept is een handleiding met uitleg hoe de kaarten gebruikt kunnen worden. Download alle gesprekskaarten onderaan deze pagina. 

Werkplaats

De BeterOud-werkplaats Veilige mobiliteit (in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) heeft in kaart gebracht op welke momenten ouderen nadenken over veranderende mobiliteit en aan welke informatie zij dan behoefte hebben. De meeste mensen denken daaraan pas als er iets verandert dat invloed heeft op hun manier van verplaatsen. Er zijn vijf clusters van zogenaamde ‘kantelmomenten’. Deze kantelmomenten vertegenwoordigen een verandering in de dagelijkse mobiliteit en kunnen aanleiding zijn voor een gesprek over mobiliteit.

  1. Gezondheid: neurologische aandoening of motorische achteruitgang. De aanleiding voor een gesprek is bijvoorbeeld een diagnose beginnende dementie.
  2. Omgeving: verlies van naaste, overbelasting mantelzorg. De aanleiding voor een gesprek is bijvoorbeeld het overlijden van een partner.
  3. Ongevallen: ongeval in verkeer, valongeluk. De aanleiding voor een gesprek is bijvoorbeeld een ongeluk met de fiets.
  4. Omgeving: verhuizing, verandering in infrastructuur. De aanleiding voor een gesprek is bijvoorbeeld de wens om het openbaar vervoer ontdekken en prettige routes in de wijk vinden, na een verhuizing.
  5. Persoonlijke mogelijkheden en behoeften: pensioen, verandering inkomen. De aanleiding voor een gesprek is bijvoorbeeld met pensioen gaan waardoor u meer vrije tijd heeft om op pad te gaan, of misschien u heeft minder geld te besteden aan vervoer.

Meer informatie over deze BeterOud-werkplaats vind je in het artikel Uitkomsten werkplaats Veilige Mobiliteit. Alle gesprekskaarten download je onderaan deze pagina. 

Deel deze pagina via: