Naar hoofdinhoud Naar footer

Met een helm op de e-bike? Dat spreekt voor zich

De cijfers liegen er niet om. Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60% (bron: SWOV). Met de campagne ‘Met een helm op de e-bike? Dat spreekt voor zich’ stimuleert Veilig Verkeer Nederland (VVN) het dragen van een fietshelm. Ook voor kleine ritjes, zoals naar de supermarkt voor je boodschappen. VVN wil 50-plussers bewustmaken van dit risico. Met een e-bike ga je harder fietsen op het moment dat je reactievermogen minder wordt. Ter voorkoming van ernstig letsel is VVN voorstander van een vrijwillig gebruik van de fietshelm.

Actief blijven

De e-bike is oorspronkelijk ontwikkeld om mensen een steuntje in de rug te geven. Door de komst van de e-bike kun je tot op hoge leeftijd actief blijven. Fietsen is gezond. Je bent lekker in de buitenlucht. Je verplaatst je makkelijk in de stad en vaak ook sneller. Tegelijkertijd vraagt het rijden op een e-bike om andere vaardigheden dan met een traditionele fiets. Met een e-bike heb je een ander snelheidsniveau. Andere weggebruikers horen je niet aankomen en schatten vaak jouw snelheid te laag in. Bovendien wordt het verkeer in de stad en op de fietspaden almaar drukker, met verschillende voertuigen. Dat vraagt om een nieuwe mindset. Een helm op, ter bescherming, is een goed idee.

Kwetsbaarder

Met het klimmen der jaren vermindert je lenigheid en spierkracht. Dat maakt je kwetsbaarder op de fiets. Veel voorkomende ongevallen die oudere fietsers overkomt, zijn klein maar vervelend. Een botsing tegen een paaltje of uit balans raken door een stoeprand. Balansproblemen bij het opstappen. Het zijn met name de eenzijdige ongevallen waarmee mensen op de spoedeisende hulp belanden. Vergelijk het met skiën, waarbij knieletsel vaak het resultaat is van een ongelukkige val bij het tot stilstand komen. Gewoon een momentje van onachtzaamheid. Even je hoofd niet erbij houden, met grote gevolgen. De keuze voor een fietshelm maak je voor jezelf, voor je eigen veiligheid.

Lees voor meer informatie op de website van de VVN.

Deel deze pagina via: