Naar hoofdinhoud Naar footer

Leer van en met elkaar

Gepubliceerd op: 09-11-2021

Dat culturele activiteiten zeer geschikt zijn voor verbinding, reflectie of ontspanning is al uitgebreid onderzocht. Door de World Health Organization tot recentelijk de Leyden Academy on Vitality and Ageing/ Amsterdam UMC in opdracht van ZonMw. Er zijn bepaalde factoren die een culturele activiteit tot een succes maken. Een van die factoren is samenwerking tussen de verschillende professionals.

Cultuuraanbod voor ouderen ontstaat vaak uit een samenwerking tussen zowel cultuuraanbieders als welzijnswerk, zorginstelling of een huisarts. Vaak start het met een vraag, zoals het organiseren van passend aanbod voor wat kwetsbare ouderen, of hoe betrekken we oudere mensen meer bij de buurt. Het succes van deze activiteiten heeft alles te maken met de kwaliteit van de samenwerking tussen de verschillende organisaties. En zoals iedereen weet: samenwerken gaat niet vanzelf.

De praktijk van samenwerken

Elk persoon in een samenwerking heeft zijn of haar eigen perspectief en eigen doelen, mogelijkheden, randvoorwaarden. Als dat niet goed bij elkaar komt, kan het leiden tot elkaar niet begrijpen, langs elkaar heen werken en in sommige gevallen elkaar zelfs tegenwerken. Dus hoe werk je nou goed samen?. Wat is ervoor nodig? Wat vraagt het van iedereen? Vragen die verder onderzocht moeten worden. Niet vanachter een bureau, maar juist door en met praktijken die hier dagelijks mee te maken hebben. Daarom is het LKCA gestart met een tweetal leergemeenschappen. Ruim twintig professionals uit cultuur, zorg en welzijn gaan dit samen gedurende een langere tijd onderzoeken. Een groep van vier professionals werken ook met ouderen, zowel in buurten als in zorginstellingen.

Oplossingen en praktische kennis

Centraal staat wat er nu nodig is om goed invulling aan samenwerking te geven, zicht krijgen op de dilemma's waar je tegenaan loopt en het verkennen van mogelijke oplossingen. Het doel is uiteindelijk om de opgedane inzichten en kennis te delen met andere professionals, zodat iedereen er voordeel bij heeft. In de tweede helft van 2022 wordt het afgerond en worden de resultaten breder gedeeld.

Wil je nu alvast meer weten? Neem dan contact op met Angela van Dijk van LKCA

Deel deze pagina via: