Naar hoofdinhoud Naar footer

Haagse Poetsweek smaakt naar meer

Gepubliceerd op: 09-05-2022

Een goede mondgezondheid verkleint het risico op lichamelijke aandoeningen, zoals diabetes, beroertes (CVA), dementie, longontsteking, de ziekte van Parkinson en hart- en vaatziekten. Slechte mondgezondheid kan ook leiden tot ondervoeding.

Toch wordt het belang van goede mondgezondheid bij ouderen vaak onderschat. GGD Haaglanden doet daar iets aan, het organiseerde in maart 2022 onder andere de Haagse Poetsweek.

Gezonde mond

In de Haagse Poetsweek gaf GGD Haaglanden voorlichting over het belang van goede mondgezondheid. De Hagenaars en Hagenezen werden zo gemotiveerd hun mond gezond te houden. Er waren volop activiteiten voor alle burgers van 0 tot 100 plus, bijvoorbeeld op consultatiebureaus, bij verloskundigen, basisscholen, middelbare scholen, verzorgingshuizen en met verschillende professionals in de stad. GGD Haaglanden ging ook naar woonzorgcentra om daar specifiek aan ouderen en professionals voorlichting over een goede mondverzorging te geven.

E-learning

Verder ontwikkelde GGD Haaglanden voor professionals de e-learning ‘De Oudere Mond Gezond’. Thuiszorgmedewerkers krijgen tips om in de praktijk aan de slag te gaan met de mondgezondheid bij hun oudere cliënten. De e-learning bestaat uit filmpjes met poetsinstructies, informatie over mondverzorgingsproducten en hoe om te gaan met weerstand van ouderen bij het poetsen. Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) testte de e-learning bij senioren. Zij kregen toilettasjes met informatie en verwijzing naar de website van de GGD Haaglanden en zelfzorgproducten zoals tandenborstel, rager, protheseborstel, opbergdoosje voor de prothese, tandpasta enzovoorts. Dat bleek een succes. Het project ‘De oudere mond gezond’ wordt nu breder uitgezet. Interesse in een voorproefje? Bekijk de teaser van de e-learning op YouTube.

Meer informatie?

Bekijk de website van GGD Haaglanden over mondgezondheid en de e-learning. Of neem contact op via de e-mail: tandzorg@ggdhaaglanden.nl

Magazine Vitaal ouder worden

Vanuit de visie Positieve Gezondheid wil GGD Haaglanden samenhang aanbrengen in de onderwerpen die te maken hebben met vitaal ouder worden. Zoals een gezonde leefstijl (voeding en bewegen) en een gezond lichaam met gezonde spieren, botten, een gezond hart en alles wat gezond kan zijn in het lichaam. Eén van de manieren waarop GGD Haaglanden dat gedrag stimuleert, is de uitgave van het magazine Vitaal Ouder Worden.

Het magazine geeft senioren in de regio informatie over een gezonde leefstijl. Deze maand verschijnt de derde editie, die wordt uitgereikt aan professionals en vrijwilligers in regio Haaglanden die met senioren werken. Met daarin voorbeelden van bewegen door senioren op een leuke manier in een sociale context, met dans en sport. Maar ook met informatie over voeding, internetfraude, seksualiteit op oudere leeftijd en mondgezondheid. Benieuwd? Bekijk het magazine. Heb je vragen over het magazine? Mail deze dan naar: vitaalouderworden@ggdhaaglanden.nl.

Deel deze pagina via: