Naar hoofdinhoud Naar footer

Film: 'Zingeving in het sociaal domein - Praten over levensvragen'

Gepubliceerd op: 16-11-2021

In de film zie je een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen de geestelijk verzorger en sociaal werker in de ondersteuning van thuiswonende ouderen bij hun zingevingsvragen.

YouTube video thumbnail

De film werd geïntroduceerd tijdens de masterclass ‘Zingeving in het sociaal domein’ van Agora in samenwerking met ZonMw.  Tijdens de masterclass werden de eerste bevindingen gedeeld van de actieonderzoeken over zingeving in het sociaal domein: ‘Zinsitief’ en ‘Zinvol samenwerken in de thuissituatie' van gerontoloog dr. Franka Bakker en drs. Aliza Damsma. 

Masterclass

De masterclass werd ingeleid door Nienke Kuyvenhoven, adjunct directeur van Sociaal Werk Nederland. Hierin stelde ze dat zingevingsvragen vaak aan de orde komen bij tegenslag. Denk aan pittige levensvragen na slecht (medisch) nieuws zoals: 'Welke doelen heb ik nog in mijn leven?' Zingeving is een belangrijk onderdeel van de toerusting van de sociaal werker. 

Het actieonderzoek van Aliza Damsma en Franka Bakker aan respectievelijk VIAA en Windesheim sluit hier precies bij aan. Centraal hierbij staat de vraag: Hoe kunnen geestelijk verzorgers, sociaal werkers en vrijwilligers in het sociaal domein optimaal samen werken aan herkenning en ondersteuning van zingeving onder thuiswonende ouderen?

Film

Conclusie van de masterclass: samenwerken is de sleutel, en professionals kunnen van elkaar leren en elkaar aanvullen. Tijdens de masterclass werd de gelijknamige film geïntroduceerd. Deze film laat een mooi voorbeeld zien van samenwerking rond zingeving door een geestelijk verzorger en een buurtcoach in de dagelijkse praktijk van wijkcentrum Wmo Radar. De film werd ontwikkeld vanuit het project Geestelijke Verzorging Thuis.

Het verslag van de masterclass, inclusief de bevindingen van onderzoeken zijn te zien en lezen via deze link op de site van Agora. Bekijk hieronder de film:

Deel deze pagina via: