Naar hoofdinhoud Naar footer

#FietsFit

Gepubliceerd op: 22-04-2020

Jaap is lid van de wielervereniging in zijn woonplaats. ’Normaal fietst Jaap elke week 2-3x met zijn vrienden. Ze zijn weliswaar niet meer de jongsten; velen zijn al jaren lid van de vereniging. Het tempo ligt minder hoog en de koffiepauze worden steeds langer, maar het plezier is er zeker niet minder op geworden, ze lachen wat af met elkaar. Het zijn voor Jaap dé hoogtepunten in zijn week, tot midden maart van dit jaar.

Anderhalvemetersamenleving; thuis wonen en werken; tegelijk fit blijven... Het valt voor Jaap en zijn maten niet mee om alle richtlijnen goed op te volgen zodat het coronavirus snel uit onze samenleving verdwijnt. Vooral niet als je een fervent fietser bent en graag samen met anderen op pad gaat. Maar hoe blijf je fit? Het programma Doortrappen, veiliger fietsen tot je 100ste, lanceerde de #FietsFit Oefeningen.

Veilig fietsen

In de nieuwsbrief van november 2019 informeerden we over Doortrappen onder de titel “Niet afstappen maar doortrappen’. Veilig blijven fietsen, dat is het streven met dit programma van het ministerie van IenW. Bewustwording is de eerste stap; realiseren dat iedereen, jij ook, ouder wordt en dat daarmee allerlei belemmeringen zouden kunnen optreden. Je spieren worden strammer bijvoorbeeld, het zicht wordt minder of je vindt het lastig om in de ochtendspits je weg te vinden. Doortrappen is een methode met acht stappen op weg naar verandering in gedrag. Het biedt (online) een toolkit vol met interventies en communicatiemiddelen. Het programma richt zich op zowel de professionals als de ouderen zelf. Samen met provincies, gemeenten, maatschappelijke partners en lokale organisaties organiseren we allerlei activiteiten voor ouderen en geven voorlichting over hoe je dat zelf kunt doen. 

De activiteiten in de groep gaan even niet door, maar gelukkig staan we niet stil. Gezond zijn en fit blijven, dat is een van de voorwaarden om veilig te blijven fietsen. Met de #FietsFit Oefeningen van Doortrappen lukt dit! Je traint jouw coördinatie, spierkracht, lenigheid van nek en schouder, reactievermogen en uithoudingsvermogen.

Thuis doen

Je kunt de FietsFit oefeningen allemaal thuis uitvoeren, op het tijdstip dat jou het beste uitkomt. Voor de koffie bijvoorbeeld, of na de lunch. Of bijvoorbeeld in een groep, tijdens een beweegles. Of voorafgaand aan een fietstocht. FietsFit bestaat uit losse kaarten met tien verschillende oefeningen. We onderscheiden oefeningen in vijf categorieën: coördinatie, spierkracht, lenigheid, reactiesnelheid en conditie.De afbeelding op de voorkant laat zien hoe je de oefening kunt doen. Op de achterkant worden de oefeningen uitgelegd.

Waar vinden?

De FietsFit Oefeningen staan op doortrappen.nl

De lessenreeks voor professionals vind je in het deel voor partners&professionals, eenvoudig toegankelijk na registratie met je mailadres en wachtwoord.

Contact

Deel deze pagina via: