Naar hoofdinhoud Naar footer

Dierenbuddy, een steuntje in de rug voor ouderen met een huisdier

Dierenbuddy is een onderdeel van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming wil voorkomen dat dieren pijn ervaren of geen aandacht en goede zorg krijgen. Met Dierenbuddy richt de Dierenbescherming zich op ouderen die niet meer helemaal zelfstandig voor hun huisdier kunnen zorgen.

Voor veel ouderen is een huisdier erg belangrijk voor hun geluk en kwaliteit van leven. Maar door lichamelijke problemen kunnen zij moeite hebben met het verzorgen van hun geliefde huisdier. Het is voor het dier en het baasje erg verdrietig als het dier uit huis wordt geplaatst. Dit wil de Dierenbescherming daarom graag voorkomen. 

Wat doet Dierenbuddy?  

Dierenbuddy regelt vrijwilligers voor ouderen. Zij helpen ouderen die ondersteuning nodig hebben bij het verzorgen van hun huisdier. Het gaat hierbij om hulp voor één of meerdere momenten per week. Het is belangrijk dat de persoon die hulp nodig heeft en een aantal (vaste) dierenbuddy’s goed bij elkaar passen. Dit zorgt ervoor dat het dier goed verzorgd bij de oudere kan blijven wonen.  

Waarom is het belangrijk dat er passende hulp is en het dier thuis blijft wonen? Op die manier blijft het welzijn van dieren verzekerd. Ook kan dit eenzaamheid voorkomen en zorgmedewerkers zijn ermee geholpen. Zij mogen vanuit hun functie namelijk niet helpen bij de huisdieren van een cliënt. Dat vinden zorgmedewerkers soms moeilijk. 

Voor wie is Dierenbuddy?  

De diensten van Dierenbuddy zijn gratis, maar alleen bedoeld voor mensen die niet meer zelfstandig voor hun huisdier kunnen zorgen. Bijvoorbeeld door ouderdom, een chronische ziekte of door een beperking. Ook kan het zijn dat iemand niet genoeg geld heeft om voor hulp te betalen. Of iemand kan niet genoeg hulp vinden binnen het sociale netwerk.  

Welke hulp kunnen dierenbuddy’s bieden? Voorbeelden zijn: 

  • lange wandelingen maken; 
  • schoonmaken van de kattenbak, vogelkooi of vissenkom; 
  • het borstelen van de vacht; 
  • knippen van de nagels; 
  • bezoekjes aan de dierenarts brengen. 

Daarnaast heeft de dierenbuddy ook een taak om lastige situaties te herkennen. Bij situaties waar het welzijn van een dier in gevaar komt, kan iemand advies geven. Maar een dierenbuddy kan ook waarschuwen wanneer iemand de zorg van een dier echt niet meer aankan. Ook niet met hulp van een dierenbuddy. 

Aanmelden  

Dierenbuddy wordt via aparte gemeentes opgezet, omdat hier vrijwilligers voor nodig zijn. Ook moet het zeker zijn dat de kwaliteit van de dienst verzekerd is. Dierenbuddy is op dit moment in 17 gemeenten actief: Amersfoort, Amsterdam, Barneveld, De Bilt, Delft, Den Haag, Enschede, Gooische Meren, Gouda, Groningen, Haarlem, Purmerend, Ridderkerk, Rotterdam, Utrecht, Zaanstad en Zwolle.  

Wil je iemand aanmelden voor de diensten van Dierenbuddy? Dat kan via de volgende website: www.dierenbescherming.nl/dierenbuddy. Voor vragen kun je mailen naar: dierenbuddy@dierenbescherming.nl.   

Deel deze pagina via: