Naar hoofdinhoud

Dierenbuddy, een steuntje in de rug voor ouderen met een huisdier

Dierenbuddy is een onderdeel van de Dierenbescherming, een non-profit organisatie die zich onder andere inzet voor het voorkomen van dierenleed- en verwaarlozing. Met Dierenbuddy richt de Dierenbescherming zich onder andere op ouderen die niet meer in staat zijn om volledig zelfstandig voor hun huisdier te zorgen.

Voor veel van hen is een huisdier van groot belang voor hun geluk en kwaliteit van leven. Echter kunnen fysieke beperkingen resulteren in moeite met het verzorgen van hun geliefde huisdier. Uithuisplaatsing is voor zowel het dier- als het baasje erg verdrietig en iets wat de Dierenbescherming dan ook graag wil voorkomen.

Wat doet Dierenbuddy?

Dierenbuddy regelt dat vrijwilligers klaarstaan om hulpbehoevenden te helpen met de verzorging van hun huisdier. Het gaat hierbij om aanvullende structurele hulp voor één of meerdere momenten per week. Het maken van een match tussen een hulpvrager en aantal (vaste) dierenbuddy’s is maatwerk, maar zorgt ervoor dat het dier goed verzorgt bij zijn baasje kan blijven wonen. Zo wordt dierenwelzijn gewaarborgd, eenzaamheid tegengegaan én worden zorgmedewerkers verlicht. Zij mogen vanuit hun functiebeschrijving immers niets met eventuele huisdieren van hun cliënten doen, wat hen in sommige gevallen erg aan het hart kan gaan.

Voor wie is Dierenbuddy?

De diensten van Dierenbuddy zijn gratis, maar uitsluitend bedoeld voor mensen die door ouderdom, chronische ziekte of beperking niet meer zelfstandig voor hun huisdier kunnen zorgen, zelf geen financiële draagkracht hebben om voor hulp (bijvoorbeeld uitlaatservices) te betalen en niet voldoende hulp kunnen vinden binnen hun sociale netwerk. De hulp die dierenbuddy’s kunnen bieden zijn bijvoorbeeld het maken van lange wandelingen, het schoonmaken van de kattenbak/knaagdierkooi/vogelkooi of vissenkom, het borstelen van de vacht, knippen van de nagels en het brengen van bezoekjes aan de dierenarts. Een dierenbuddy heeft ook een signalerende functie. Bij situaties waarbij het dierenwelzijn in gevaar komt kan hij/zij advies geven, maar ook aan de bel trekken wanneer een zorgvrager de zorg van het dier (ook met de hulp van dierenbuddy’s) écht niet meer aankan.

Aanmelden

Dierenbuddy wordt, omdat hier vrijwilligers voor nodig zijn en de kwaliteit van de dienst gewaarborgd moet blijven, per gemeente opgezet. Dierenbuddy is op dit moment in 17 gemeenten actief: Amersfoort, Amsterdam, Barneveld, De Bilt, Delft, Den Haag, Enschede, Gooische Meren, Gouda, Groningen, Haarlem, Purmerend, Ridderkerk, Rotterdam, Utrecht, Zaanstad en Zwolle. U kunt iemand aanmelden voor de diensten van Dierenbuddy via www.dierenbescherming.nl/dierenbuddy. Voor vragen kunt u mailen naar dierenbuddy@dierenbescherming.nl

Deel via