Naar hoofdinhoud Naar footer

Boekje 'Uitburgeren’ verschenen om praten over het levenseinde te stimuleren

Veel mensen vinden het moeilijk om over het einde van hun leven te praten. Daarom is er een boekje met voorlichting gemaakt. In het boekje 'Uitburgeren' kunnen mensen met een checklist nagaan of zij en hun naasten zijn voorbereid op hun levenseinde. De auteur van dit boekje is Betty Meyboom-de Jong. Zij was huisarts, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de RUG en voorzitter van het Nationaal Programma Ouderenzorg.

Bekijk de video Boek uitburgeren door Betty Meyboom

YouTube video thumbnail

Nadenken over het levenseinde

Er zijn een aantal belangrijke vragen over het levenseinde: 

  • Wie mag namens mij toestemming geven als ik zelf mijn wensen niet meer kan vertellen? Bijvoorbeeld door een coma, ziekte, ongeval of als iemand achteruitgaat.  
  • Wil ik gereanimeerd worden of niet? 
  • Vraag ik om euthanasie bij een ziekte die niet meer te genezen is of niet? 
  • Over welke onderwerpen moet ik schriftelijk toestemming geven?

De auteur adviseert ouderen om elk jaar na te denken over hun levenseinde. Aan het begin van het nieuwe jaar, of op de dag na hun verjaardag. Ouderen kunnen dan hun wensen bespreken met hun naasten. En ze kunnen opschrijven wat ze wensen en wat ze in ieder geval niet willen.  

De titel van het boek is ‘Uitburgeren’. Deze titel is overgenomen uit een uitspraak van Dick Swaab. Hij stelde voor om voor nieuwkomers niet alleen een inburgeringscursus te organiseren. Hij wil ook een ‘uitburgeringscursus’ organiseren. 

Boekje ‘Uitburgeren’ kopen 

Het boekje 'Uitburgeren' is uitgegeven door Sunenz. Het boekje heeft 65 bladzijden en is via de website van Sunenz te bestellen. Je kunt het boekje bestellen door onderaan de pagina het formulier in te vullen en €10 over te maken. Dan wordt het boekje met de post toegestuurd. Het boekje is ook af te halen in Drachten, Groningen of Nijmegen. Op die manier betaal je €7 voor het boekje.  

Deel deze pagina via: