Naar hoofdinhoud Naar footer

Bewegen naar elkaar: beweegprojecten voor ouderen

Gepubliceerd op: 13-11-2018

Veel ouderen die thuis wonen, willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ook wanneer ze meer zorg nodig hebben. Maar hoe blijven ouderen vitaal? ‘Bewegen voor elkaar’ is een programma voor ouderen dat werkt. Dit document is onderaan de pagina te vinden bij Downloads.

Hoe houd je ouderen vitaal?  

Iemand is vitaal wanneer die lichamelijk en geestelijk gezond is. Om oudere mensen langer vitaal te houden, is een gezonde en actieve manier van leven belangrijk. Een goede samenwerking tussen professionals helpt hierbij. Vanuit de praktijk weten we dat zij helpen om ouderen te activeren. Ook kunnen zij beweging bij ouderen stimuleren.   

Behoeften van ouderen leidend   

Het Kenniscentrum Sport en Vilans onderzochten wat werkt om meer (kwetsbare) ouderen in beweging te krijgen. Dit deden zij namens FNO, een fonds voor én met mensen in kwetsbare situaties. Het was onderdeel van het programma ‘Meer veerkracht, Langer Thuis’. In de gemeenten Den Haag, Berg & Dal en Heumen laat het onderzoek zien hoe je de integrale aanpak versterkt. Dit geldt voor gemeentelijk niveau en de lokale samenwerking.   

De interventie ‘Meer Bewegen voor Ouderen - Functionele Training’ verbetert de zelfredzaamheid van ouderen. Hierdoor kunnen ouderen zelfstandig leven, zonder hulp van anderen. Bij de activiteiten van het project zijn de ervaringen en behoeften van ouderen belangrijk. Deze publicatie laat de resultaten van het project zien. Ook vind je tips om zelf met dit thema aan het werk te gaan in je gemeente. Bekijk daarvoor het document ‘Meer bewegen naar elkaar’. Deze vind je onderaan de pagina bij Downloads.     

Ontwikkelde kennisproducten   

Binnen het project zijn drie kennisproducten ontwikkeld die helpen om ouderen in beweging te krijgen:   

  • Beweegposter: Poster voor ouderen met oefeningen om te bewegen.  
  • Samen werken aan bewegen: Een boekje voor professionals om de lokale samenwerking te verbeteren. Het boekje helpt ook om ouderen te motiveren meer te bewegen.  
  • Bewegen naar elkaar: Dit is een document voor gemeenten met de resultaten van het project. In het document staan ook tips om zelf met dit thema aan de slag te gaan.  

Je vindt de documenten onderaan deze pagina bij Downloads.   

Meer informatie

Downloads

Deel deze pagina via: