Naar hoofdinhoud Naar footer

10 inspirerende woonzorgvormen voor ouderen

Gepubliceerd op: 07-07-2020

Ouderen van nu zijn actiever dan die van vroeger. Dat betekent ook dat zij andere woonwensen hebben. Tussen thuis en het verpleeghuis in zijn daarom meer alternatieve woonvormen nodig, ook van woningcorporaties. Vereniging van wooncorporaties Aedes heeft ter inspiratie in de publicatie Samen Oud tien voorbeelden beschreven.

Woonvormen ouderen met dementie

In de publicatie staan vooral woonvormen voor mensen met dementie, maar er zijn ook enkele voorbeelden opgenomen van woonprojecten voor mensen die nog geen zorg nodig hebben.

Bekijk de 10 woonvormen (zie Downloads)

Een aantal projecten in de publicatie Samen Oud zijn al gerealiseerd, anderen bevinden zich nog in een beginstadium.

De meeste woonvormen in de publicatie zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen corporaties en zorgorganisaties, maar ook met gemeenten. Soms hebben burgers zelf het initiatief genomen.

Vraag naar woonvormen groeit

De publicatie toont een kleine greep uit de vele projecten. De vraag naar verschillende woonvormen groeit en dat betekent dat het aantal en de variatie toe zullen en moeten nemen. Tijdens het congres Thuis in de Wijk van de ministeries van VWS en BZK, VNG, Aedes en ActiZ op woensdag 29 januari 2020 waren een aantal bedenkers van woonvormen aanwezig.

Naast inspiratie heeft de publicatie als doel om professionals, vrijwilligers en burgers die hun nek uitsteken voor innovatieve woonvormen een hart onder de riem te steken. 

Bekijk de 10 woonvormen (zie Downloads)

Auteur: Yvonne Witter, beleidsadviseur Wonen/Zorg bij Aedes

Meer informatie

Downloads

Deel deze pagina via: