Toon zoekbalkToon menu

Vitaal en zelfstandig

Wat verstaan ouderen onder 'gezond leven'?

Wil je ouderen helpen bij een gezonde leefstijl dan is het als professional belangrijk te weten welk beeld zij daar zelf van hebben. Daarom onderzocht Anne Esther Marcus-Varwijk de opvattingen van ouderen over de vraag wat een gezonde leefstijl is. ‘Samenvattend vinden veel ouderen rust, reinheid en regelmaat belangrijke voorwaarden voor een gezond leven', vertelt Marcus-Varwijk in een interview op Windesheim.nl.

‘Rust, reinheid en regelmaat’

‘Ik vind het verrassend dat er zoveel overeenstemming bestaat bij ouderen over hoe gezond leven eruit ziet’, vertelt de onderzoeker van Windesheim. Ze interviewde samen met 4 studenten Verpleegkunde 17 ouderen uit de regio Zwolle en Hoogeveen. ‘Samenvattend vinden veel ouderen rust, reinheid en regelmaat belangrijke voorwaarden voor een gezond leven. Ze hechten belang aan routine en van iets doen op gezette tijden. Wat voedsel betreft noemen ze vaak de schijf van vijf en de traditionele Hollandse maaltijd als voorbeelden van hoe je gezond eet.'

Praten over gezondheid

Marcus-Varwijk was verrast toen een hoogbejaarde vrouw haar vertelde dat haar generatie eigenlijk nooit nadacht over hoe je nou eigenlijk gezond leefde. Ook merkte ze dat sommige ouderen niet graag over hun gezondheid praten: 'Dat confronteert hen misschien teveel met gezondheidsklachten die ze hebben'. Toch vindt ze het erg belangrijk om over gezondheid te praten: 'Iemand van 85 die moeilijk loopt zal het bespreken van een rollator als hulpmiddel in eerste instantie confronterend vinden en daarin een bevestiging zien van zijn of haar verminderde mobiliteit. Als een hulpverlener zich bewust is van de verschillende fasen in acceptatie die iemand doorloopt, kan de rollator uiteindelijk toch winst betekenen en bijdragen aan een gezonde leefstijl.’  

Sociale gezondheid

Uit de interviews blijkt dat sociale gezondheid een belangrijk begrip is. Ouderen benadrukken het belang van hun zelfstandigheid, mobiliteit en sociaal actief blijven.

Lees het volledige artikel op Windesheim.nl

Meer informatie

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]Reacties

Julia56 19/1/2021

Nogmaals het artikel tussen vierkante haken: https://www.flinndal.nl/volwassenen-50-plus/belangrijke-voedingsstoffen


Julia56 19/1/2021

Ik wil graag reageren in het algemeen over ouderen en gezond leven. Ik lees veel online over gezondheid voor ouderen en ik helaas is er niet heel veel informatie over in detail. Ik las laatst dit artikel https://www.flinndal.nl/volwassenen-50-plus/belangrijke-voedingsstoffen en daarin worden alle vitamine doorgenomen, wat ik wel heel interessant vond. Maar ik zou graag wat meer willen weten over de belangrijke voedingstoffen voor ouderen. Zijn hier verder artikelen over?