Naar hoofdinhoud Naar footer

Samen beslissen met ouderen: Stappenplan en e-learning

Publicatiedatum

19-02-2020

Samenvatting

Wil je samen beslissen (meer) toepassen in de zorg voor jouw cliënt? Wil je jouw team of organisatie hierin meenemen? Het stappenplan en de e-learnings voor zorgverleners en patiënten helpen je op weg.

Gerelateerde media:

YouTube video thumbnail

Stappenplan samen beslissen (gespreksmodel)

Hoe zorg je ervoor dat het proces van samen beslissen ook echt tot stand komt? In de publicatie ‘Samen beslissen met kwetsbare ouderen’ lees je een beschrijving van een gespreksmodel in 6 stappen. Het model is ontwikkeld voor verschillende disciplines in de ouderenzorg: huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, verzorgenden, ziekenhuisartsen en specialisten.

Gespreksmodel in 6 stappen

De publicatie beschrijft in 6 stappen hoe je het proces van samen beslissen kunt vormgeven, met do’s en don’t s uit de praktijk. Uit het praktijkonderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat ouderen expliciet uitgenodigd willen worden om te vertellen over hun situatie, zorgen en wensen. Ook de timing is heel belangrijk: neem er de tijd voor. Sommige cliënten klappen dicht als ze het idee hebben dat het allemaal snel en tussendoor moet. Zo zijn er nog veel meer do’s en don'ts en succesfactoren. Lees ze in de publicatie 'Samen beslissen met kwetsbare ouderen' of bekijk het filmpje bovenaan de pagina.

  • Bekijk het stappenplan (zie Download)

 E-learnings samen beslissen voor geriater en patiënt

Voor ouderen met meerdere aandoeningen tegelijk (multimorbiditeit) is samen beslissen belangrijk. Onder andere omdat functioneren en kwaliteit van leven voor hen vaak belangrijker zijn dan genezing en levensduur. Om te zorgen dat het gesprek tussen arts en patiënt van beide kanten goed gevoerd wordt, hebben DialogueTrainer en Vilans, samen met de Universiteit Utrecht, twee e-learnings ontwikkeld: één voor zorgverleners van de afdeling geriatrie (ziekenhuiszorg) en één voor patiënten. De e-learnings zijn gericht op ouderen met multimorbiditeit. In beide e-learnings staat het stappenplan ‘samen beslissen' (zie hieronder) centraal.

E-learning voor zorgverleners

Training voor patiënten: Oefendokter

Meer informatie

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Infographic

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans