Naar hoofdinhoud Naar footer

Gesprekskaart: Ik wil ondanks geheugenproblemen blijven bewegen. Wat kan ik doen?

Publicatiedatum

08-04-2024

Heeft u problemen met uw geheugen? Dan kan het moeilijker worden om naar buiten te gaan en te blijven bewegen. Dat hoeft niet. Er zijn veel mogelijkheden om dat te kunnen blijven doen.

Tips

  • Blijf in beweging. Dan voelt u zich fitter en gezonder. Probeer op een vast tijdstip van de dag te bewegen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om in de ochtend te gaan wandelen.
  • Het Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft een mooie Beweeggids gemaakt voor oudere mensen met dementie. De gids bevat praktische tips, oefeningen en filmpjes. Die gaan bijvoorbeeld over wandelen en ‘beweegmomentjes’. De gids geeft ook handreikingen aan mantelzorgers en professionals.
  • Ook op dementie.nl vindt u veel tips om te blijven bewegen. Denk bijvoorbeeld aan tips over sporten, fietsen en het huishouden doen.
  • Bent u bang dat u de weg niet meer weet? Kijk dan naar mogelijke hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een gps-polshorloge. Dit is een horloge dat laat zien waar u bent en hoe u terugkomt. Meer informatie op de Vilans Hulpmiddelenwijzer en de website Zorgvannu.
  • Bent u bang om te bewegen? Een geriatriefysiotherapeut kan u helpen. Deze therapeut heeft veel kennis over oudere mensen en ziektebeelden. Patiënten krijgen vooral oefentherapie om zo zelfstandig en mobiel mogelijk te blijven. Meer informatie en een overzicht van geriatriefysiotherapeuten vindt u op de website: defysiotherapeut.com.
  • Er zijn veel mogelijkheden om te bewegen in de openbare ruimte. Op de volgende website vindt u een overzicht: Allesoversport.

Allesoversport geeft ook: een overzicht van activiteiten voor mensen met dementie die thuis wonen. U vindt er goede voorbeelden en tips. Movisie onderzocht hoe je meer zinvolle daginvulling kunt maken voor mensen met dementie die thuiswonen. Bekijk het overzicht.

  • Voorbeelden van hoe mensen met dementie in het verpleeghuis kunnen blijven bewegen staan op de volgende website: Waardigheid en trots.
  • Vraag bij uw gemeente na wat er kan. Er zijn welzijnsorganisaties die verschillende programma’s aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje met beweegactiviteiten met aansluitend een kopje koffie drinken. Ook zijn in gemeenten buurtsportcoaches actief.
  • Mensen met problemen met hun geheugen kunnen als gast blijven fietsen op een elektrisch ondersteunde duofiets naast de bestuurde. In ruim 40 plaatsen organiseren fietsmaatjes-organisaties dit. Kijk op: fietsmaatjes.nl. Ook diverse woonzorgvoorzieningen hebben een duofiets voor cliënten. 

BeterOud ontwikkelde ook de gesprekskaarten ‘Ik wil voorkomen dat ik val’ en ‘Ik wil in beweging blijven’ .

Downloads

Deel deze pagina via: