Naar hoofdinhoud Naar footer

Gesprekskaart: Ik wil in beweging blijven

Publicatiedatum

24-11-2021

Je vindt onderaan deze pagina (bij Downloads) de zevende gesprekskaart 'Ik wil in beweging blijven'. Een handig hulpmiddel om over dit onderwerp in gesprek te gaan. Ook vind je op deze pagina direct een aantal tips om veilig in beweging te blijven. Al deze middelen zijn voortgekomen uit de BeterOud-werkplaats Veilige mobiliteit.

Kaart 7: 'Ik wil in beweging blijven'

  • Tip 1: Vraag een gratis proefles aan bij een gymclub of sportschool bij u in de buurt.
  • Tip 2: Met de FietsFit oefeningen van Doortrappen train je jouw coördinatie, spierkracht, lenigheid van nek en schouder, reactievermogen en uithoudingsvermogen. Zo kan je langer veilig blijven fietsen. Je kan de FietsFit oefeningen allemaal thuis uitvoeren, op een tijdstip dat uitkomt. 
  • Tip 3: Je kan meedoen met Nederland in Beweging, een televisieprogramma met ochtendgymnastiek. De afleveringen zijn terug te kijken via NPO Start.
  • Tip 4: Probeer elke dag minimaal een half uur matig intensief te bewegen bijvoorbeeld door te wandelen, te fietsen of het huishouden te doen. Dit hoeft niet in één keer. Het is juist belangrijk om door de dag heen te bewegen en lang achter elkaar zitten te voorkomen.
  • Tip 5: Alleen bewegen is niet voldoende, want de spieren moeten ook getraind worden om ze sterk te houden. Door 2 keer per week spierversterkende oefeningen en balansoefeningen te doen verbetert je spierkracht en evenwicht. Op de beweegposter vind je oefeningen die je eenvoudig thuis kunt doen. 
  • Tip 6: Beweeg je liever onder begeleiding? Veel sportscholen en fysiotherapiepraktijken organiseren speciale uurtjes voor senioren, waarin je persoonlijk begeleid wordt in groepsverband of individueel.
  • Tip 7: Zoek een beweegmaatje. Samen bewegen is leuk en kan je motiveren.
  • Tip 8: Heb je een vervoersprobleem? ANWB automaatje kan mogelijk helpen: 

Ga je liever het gesprek aan? Download dan de Gesprekskaart en de handleiding hieronder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Taal

Nederlands