Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorkom eenzaamheid en neem eigen verantwoordelijkheid

Gepubliceerd op: 08-09-2023

Samen vitaal ouder worden. Dat is het doel van BeterOud. Daar hoort ook eigen verantwoordelijkheid nemen bij. Welke vormen van eenzaamheid zijn er? En hoe voorkom je dat je eenzaam wordt? Lees het op deze pagina en voorkom eenzaamheid met deze 2 tips.

Verschillende manieren van eenzaam voelen

Je eenzaam voelen kan op verschillende manieren. Als je denkt dat je je eenzaam voelt, dan is het belangrijk om te begrijpen wat je precies voelt. Eenzaamheid staat namelijk niet altijd gelijk aan het missen van personen. Het kan ook iets anders zijn dat je mist. 

  1. Emotionele eenzaamheid: je hebt mensen om je heen, maar je voelt je eenzaam
  2. Sociale eenzaamheid: je hebt te weinig mensen om je heen 
  3. Existentiële eenzaamheid: je twijfelt over je doel van je bestaan. 

Denk je existentiële eenzaamheid te ervaren? Kijk dan eens bij het thema Zingeving voor tips en artikelen. 

Het advies 'ga er op uit' geldt niet voor iedereen die zich eenzaam voelt. Bij een nieuwe groep aansluiten die je niet kent, kan namelijk zorgen voor een hoge drempel waardoor je er niet op uit gaat. Met onderstaande 2 tips wordt de drempel kleiner.

Twee tips over omgaan met eenzaamheid

Ken jezelf goed

Omgaan met eenzaamheid kan als jij jezelf goed kent en weet waar jij je goed van zult voelen. Je moet dus weten wat voor jou belangrijk is. Vind je het bijvoorbeeld fijn om te praten over muziek? Ga dan op zoek naar manieren om meer muziek in je dagelijkse invulling toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van huiskamerconcerten in de regio. Ga hier samen met iemand naar toe en spreek af om nieuwe mensen aan te spreken, zodat je nieuwe contacten op doet.

Of wil je blijven bewegen door middel van yoga? Online zijn er veel video's met yogaoefeningen te vinden. Bijvoorbeeld bij Yoga Fitness Sport Senioren

Ga op zoek naar verbondenheid

Doordat je jezelf goed kent, weet je ook waar je verbinding met anderen kunt vinden. Andere mensen die ook geïnteresseerd zijn in hetzelfde onderwerp als jij. Zo kan je nadat je meerdere yoga video's hebt gevolgd, een yogales boeken bij een studio in de buurt en daar nieuwe mensen ontmoeten. Op die manier maak je de drempel voor jezelf kleiner en neem je eigen verantwoordelijkheid om eenzaamheid te voorkomen.

Tips voor het herkennen van eenzaamheid

Ben je een zorgprofessional en wil je eenzaamheid herkennen? Lees dan deze tips over het herkennen van eenzaamheid.

Deel deze pagina via: