Naar hoofdinhoud Naar footer

Omzien naar elkaar: soms is een klein gebaar al voldoende

Kerst is een tijd van bezinning, een tijd van samenzijn. Door het coronavirus is dit jaar alles anders. Veel ouderen zullen vanwege corona de feestdagen alleen of met hun partner doorbrengen en niet op bezoek gaan bij familie of vrienden. Terwijl ze de afgelopen periode ook vaak al veel minder bezoek kregen.

Veel ouderen zien op tegen de komende feestdagen. Juist in deze donkere decemberdagen ligt eenzaamheid dan snel op de loer en kan een klein gebaar van aandacht al een lichtpuntje zijn. Hieronder vindt u een aantal suggesties voor de komende kerstperiode.  

Kerstkaart 

Een kaartje schrijven is een klein gebaar van persoonlijke aandacht dat vaak erg wordt gewaardeerd. Stuur een (zelfgemaakt) kerstkaartje met een persoonlijke handgeschreven wens. Of nog mooier, breng het kaartje zelf langs.  

Lichtje 

Kerst wordt ook wel het feest van licht genoemd. Kaarsjes verlichten de donkere dagen. Breng iemand een waxinelichtje voor de kerstdagen met een persoonlijke boodschap. Maak samen een avondwandeling door de verlichte wijk. 

Belcirkel 

Een belcirkel is een mooie manier om met elkaar in contact te blijven en dagelijks even een praatje te maken. Een telefoontje wordt vaak erg gewaardeerd, zeker tijdens de kerstdagen. Het opzetten van een belcirkel is heel eenvoudig. Inventariseer wie er mee willen doen. Het beste werkt een belcirkel bij maximaal 10 personen. De mensen die mee willen doen krijgen een lijstje van alle namen en telefoonnummers.

Bespreek wie de contactpersoon is. Iedere ochtend belt de contactpersoon op een vast tijdstip de eerste persoon op de lijst en deze belt de volgende op de lijst en zo verder. De laatste persoon op de lijst belt weer de contactpersoon, zodat duidelijk is dat de cirkel rond is. Probeer voor 11:00 uur iedereen te bereiken. Wanneer iemand niet opneemt, bel dan de volgende op de lijst om ervoor te zorgen dat de cirkel door blijft gaan. Probeer later opnieuw om de persoon die niet opnam telefonisch te bereiken. Mocht dit niet lukken, meld dit bij de contactpersoon van de cirkel. Lees meer informatie over de belcirkel.

Samen koken met Sandra 

Samen iets leuks doen op veilige afstand?  Daar heeft KBO-PCOB iets leuks op verzonnen: ga samen koken! Tv-kok Sandra Ysbrandy (van omroep MAX) gaat speciaal een mooi menu koken en senioren kunnen live met haar meekoken vanuit hun eigen keuken. Op 16 december 2020 van 16:00 tot 18:00 werd er samen met Sandra gekookt, live via internet. Wie weet doen senioren wel een idee op voor het Kerstmenu. 

Kerstviering 

Voor veel ouderen is een kerkdienst een belangrijk moment van bezinning en samen zijn tijdens de kerst. En waar deze wel doorgang vinden zal het zonder samenzang zijn en met kleine groepen. Een mogelijkheid om mensen thuis deel te laten nemen is via een livestream. Kerken kunnen hun diensten streamen. Hier kunnen bezoekers kijken of er een dienst van hun eigen kerk aangeboden wordt of dat er elders een dienst is. 

Kerstpakketje  

Verras mensen met een klein persoonlijk kerstpakketje met daarin bijvoorbeeld chocolaatjes,  (zelfgemaakte) kerstkransjes, een kerstster of een kaarsje. Zo laat je op een warme manier weten dat je aan ze denkt. Breng het pakketje persoonlijk langs. 

Kerstmaaltijd 

Wilde u als organisatie een kerstmaaltijd voor ouderen organiseren maar gaat dit niet door? Een alternatief kan zijn om met een lokale cateraar naar mogelijkheden te kijken en een geplande kerstmaaltijd thuis te laten bezorgen. Een andere optie is om samen tegelijkertijd dezelfde kerstmaaltijd te maken via videobellen en daarna digitaal aan te schuiven aan de kersttafel. 

Zwaai naar elkaar 

Ga alleen of met een groepje langs bij een oudere, al dan niet in feestelijke kleding en zwaai naar elkaar op veilige afstand. Wens elkaar een mooie Kerst toe.  

Deel deze pagina via: