Toon zoekbalkToon menu

Preventie

9 tips voor valpreventie ouderen

Een val veroorzaakt vaak veel leed. Lichamelijk, door kneuzingen of een breuk, maar ook geestelijk. Ouderen die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst zorg ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten mijden. Vaak leidt dat tot eenzaamheid en een slechtere conditie.


Tips voor ouderen

“In mijn praktijk richt ik mij op kwetsbare ouderen met complexe problematiek. Een groep mensen bij wie zich vaak valincidenten voordoen. Mijn praktijk bevindt zich in een kleine, vergrijzende gemeente, de helft van de inwoners is 65-plus. Samen met de gemeente heb ik met subsidie van ZonMw een project kunnen opzetten om deze mensen onder andere een valpreventiecursus aan te bieden. Wat ik in die cursus aantref, zijn mensen die meerdere valincidenten hebben meegemaakt.

Ze komen pas bij de reguliere zorg in beeld als zich al een probleem heeft voorgedaan.

Een probleem met persoonlijk leed en bovendien potentieel grote maatschappelijke kosten. Dat leidt bij mij tot de vraag: hoe krijgen we het voor elkaar om zorgbreed uit te rollen dat deze mensen op het juiste moment de juiste zorg krijgen?

(Fysiotherapeut Maarten Kok in 'De eerstelijns')

Zelftest valrisico voor ouderen

De Senior-Stap Studie levert een eenvoudige test op die ouderen zelf kunnen gebruiken om hun mobiliteit en valrisico in te schatten. Het maakt hen bewust van de noodzaak van bewegen en oefenen.

Doe de zelftest

Valpreventieweek voor meer bewustzijn

VeiligheidNL organiseert jaarlijks de Valpreventieweek, om aandacht te vragen voor valpreventie. Wat kun jij als verzorgende doen? Waar let jij op? Bekijk hieronder de 9 tips van VeiligheidNL en download de overzichtelijke pdf met een veiligheidscheck voor een veilige woning.
Of doe de gratis online training.  
 

Actief blijven

1. Blijf actief

Met een beweegprogramma blijven ouderen mobiel, en trainen ze hun balans en spierkracht. In Balans en het Otago Oefenprogramma zijn speciale valpreventie programma’s. Kijk op de landkaart voor een aanbieder van deze programma’s bij jou in de regio.

2. Maak het huis veilig

Denk aan goede verlichting, een veilige trap en antislip materiaal. Voor meer informatie over hulpmiddelen die het huis veilig kunnen maken, check de Hulpmiddelenwijzer.

3. Geneesmiddelen check

Jaarlijks zijn er 41.000 ziekenhuisopnames die te maken hebben met verkeerd medicijngebruik. De helft hiervan kan voorkomen worden. Bespreek medicijngebruik regelmatig met de huisarts. Zorgvoorbeter.nl heeft veel informatie en tools op het gebied van medicatieveiligheid. Zoals praktische waaiers, een zelftest en een video.

https://vimeo.com/118590126

4. Ogen checken

Goed zicht is erg belangrijk. Zorg er voor dat de ogen regelmatig worden gecontroleerd. Een reserve bril is ook geen overbodige luxe.

5. Hulp familie

Betrek familieleden er zoveel mogelijk bij.

6. Stevige schoenen

Door binnen stevige schoenen te dragen met voldoende profiel en een lage hak, is er minder kans op uitglijden.

7. Vitamine D op peil

Een gezonde voeding met voldoende calcium, supplementen en dagelijks een ommetje buiten.

8. Valrisico herkennen

Door vroeg valrisico's te herkennen kun je veel leed en verlies van kwaliteit van leven bij ouderen voorkomen.
Lees ook: screening op valrisico(factoren) van thuiswonende ouderen van VeiligheidNL

9. Spieren aanspannen

Oefen met het aanspannen van beenspieren als je cliënt of ouder familielid duizelig is bij het opstaan. Span eerst beenspieren aan en wacht tot de duizeligheid verdwenen is.

Poster neem de stap, blijf vitaal

Valpreventieweek

De 9 tips zijn gebaseerd op de tips uit de poster Neem de stap, blijf vitaal van VeiligheidNL. Met de poster en ander postermateriaal wil VeiligheidNL aandacht besteden aan het verlagen van valrisico bij ouderen. Ieder jaar in oktober vinden er overal in het land activiteiten plaats, zoals cursussen, bijeenkomsten en workshops. Kijk voor meer informatie op de site over de Valpreventieweek

Preventieve aanpak belangrijk

Ouderen die zich goed voelen, denken vaak dat meer beweging en extra maatregelen voor hen nog niet nodig zijn. Ouderen die wat slechter ter been zijn, zien er vaak tegenop om meer te bewegen. Zeker als ze al eens gevallen zijn. Ook weten veel ouderen niet welke mogelijkheden er zijn en welk prijskaartje daaraan hangt.

13 mensen overlijden per dag door val

In 2018 overleden gemiddeld bijna 13 mensen per dag. Dat is een stijging ten opzichte van een jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Valpreventiemaatregelen kunnen veel leed voorkomen. In de nieuwe Free Learning van LOCOmotion leer je hoe je vallen kunt voorkomen.

Doe de Free Learning

Gratis online training valpreventie

Deze nieuwe Free Learning-module bestaat uit 20 vragen en duurt ongeveer 30 minuten. Het zijn vragen als:
  • Hoeveel van de thuiswonende ouderen valt minstens één keer per jaar?
  • Hoe komt het dat veel valpartijen plaatsvinden in een sanitaire ruimte?
  • Wat is de goede hoogte voor de handvatten van een rollator?

Inhoud training valpreventie

De Free Learning bestaat onder meer uit praktische teksten en films. Per vraag krijg je goed onderbouwde feedback en leer je veel over risicofactoren en het voorkomen van vallen. Als je voldoende vragen goed hebt krijg je aan het eind een certificaat. Heb je de eerste keer niet genoeg vragen goed beantwoord? Geen nood! Je kunt deze Free Learning net zo lang herhalen tot je alles goed hebt.

Doe de gratis online training

Voor deze module kun je 1 accreditatiepunt halen, het certificaat is altijd gratis. De Free Learning is ontwikkeld door het St. Antonius Ziekenhuis met financiering van StAZ (Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen.

Meer informatie

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]Reacties

J.J.Arkema 4/12/2019

Waarom wordt fysiotherapie bij verpleeghuizen snel gestopt als ouderen in een hogere schaal zitten. Mijn vader ziet slecht en kan zelf slecht opstaan. Mijn moeder heeft scoliose, osteoporose, diabetes en slikt maagzuurremmers waar ze erg nerveus en warrig van wordt. Zij heeft net haarbeen gebroken in het verpleeghuis o. a. hierdoor. Ondanks dat weet de verpleeghuisarts niet hoe snel ze de fysiotherapie moest stopzetten. En minder beweging moet stimuleren. Waanzin ten top want normaal kregen ze 20 x van de zorgverzekering sowie so.

Ik ben benieuwd. Gaat dat nu alleen om geld voor het verpleeghuis. Want er worden wel mensen van buiten behandeld.