Naar hoofdinhoud Naar footer

Zinvolle daginvulling voor mensen met dementie: ‘Aansluiten bij het 'gewone' leven’

Publicatiedatum

27-09-2022

Wat is er nodig om in gemeenten het aanbod voor zinvolle daginvulling te versterken? Specifiek voor mensen met dementie die nog thuis wonen. Hier heeft Movisie onderzoek naar gedaan.

Dementie heeft niet alleen invloed op het sociale leven van de persoon zelf. Het heeft ook invloed op diens naasten. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het onderwerp hoog op de agenda staan. Ook wil men al een aantal jaar een samenleving waarin mensen met dementie zo goed mogelijk kunnen meedoen. Belangrijke waarden hierin zijn: begrip, gelijkwaardigheid, meetellen, inclusie en participatie.   

Belang van zinvolle daginvulling   

Activiteiten voor een zinvolle daginvulling kunnen belangrijk zijn voor mensen met dementie. Ze geven plezier, ontspanning en creativiteit. Maar de activiteiten hebben nog meer voordelen. Mensen met dementie voelen zich door de activiteiten nuttig en gewaardeerd.   

Ook zijn er belangrijke aanwijzingen dat zinvol bezig zijn de ontwikkeling van dementie remt. Daarnaast zorgt de daginvulling voor contact met andere mensen. Dit helpt om mee te doen in de samenleving en zorgt voor een betere kwaliteit van leven.   

Wat zeggen mensen met dementie?   

Mensen met dementie laten ook zelf weten dat zij graag activiteiten doen die ze eerder deden. Nog voordat bij hen dementie werd ontdekt. Dit geeft ze op bepaald niveau de mogelijkheid om hun oude levensstijl, gewoonten en waarden te behouden.   

Zinvolle daginvulling helpt mensen met dementie tijdens de overgang naar hun nieuwe leven. Hierdoor passen zij zich goed aan. Wel is het belangrijk dat de zinvolle daginvulling past bij wie iemand is. En dat het aansluit op de interesses en vaardigheden van een persoon.   

Laagdrempelig, vertrouwd, veilig   

In het onderzoeksrapport van Movisie staan drie casestudies beschreven. Dit rapport vind je onderaan de pagina bij Downloads. Hieruit blijkt dat het belangrijk is dat je makkelijk mee kunt doen aan de activiteit. En dat de activiteit vertrouwd en veilig voelt. Maar hoe krijg je een vertrouwde en veilige sfeer? Het is hierbij belangrijk om:  

  • interesse te tonen;   
  • te luisteren;  
  • geduld te hebben;  
  • aan te sluiten bij behoeften van deelnemers;  
  • een keuze te geven.  

Wat is nog meer belangrijk om mensen te stimuleren aan een activiteit mee te doen? Dit kan door deelnemers vrijheid te geven in de keuzes die zij maken. Een persoonlijke aanpak is hierin ook een belangrijk onderdeel voor succes.    

Meer weten?   

Lees voor meer informatie het complete onderzoekrapport. Deze is te downloaden onderaan deze pagina. Of lees meer informatie hierover op de website van Movisie

Downloads

Deel deze pagina via: