Naar hoofdinhoud

Zinvolle daginvulling voor mensen met dementie: ‘Aansluiten bij het 'gewone' leven’

Wat is er nodig om het aanbod voor zinvolle daginvulling voor thuiswonende mensen met dementie te versterken in gemeenten? Naar deze vraag heeft Movisie onderzoek gedaan. Dementie heeft niet alleen impact op het sociale leven van de persoon zelf maar ook diens naasten. Daarom heeft het ministerie van VWS het onderwerp hoog op de agenda staan. Ook is er al enkele jaren een pleidooi voor een dementievriendelijke samenleving. De kern hiervan ligt in waarden zoals begrip, gelijkwaardigheid, meetellen, inclusie en participatie.

Belang van zinvolle daginvulling

Activiteiten voor zinvolle daginvulling kunnen hierin betekenisvol zijn, deze bieden naast plezier, ontspanning en creativiteit, mensen met dementie ook een gevoel van zich nuttig en erkend voelen. Er zijn belangrijke aanwijzingen dat zinvol bezig zijn de voortgang van de ziekte remt. De daginvulling zorgt er ook voor dat er interactie is met andere mensen, dit draagt bij aan de sociale participatie en verbeterde kwaliteit van leven.

Mensen met dementie geven zelf ook aan de ze verlangen naar de alledaagse activiteiten die ze ondernamen voordat ze de diagnose kregen. Dit geeft ze in bepaalde mate de mogelijkheid om hun oude levensstijl, routines en waarden te behouden. Dit helpt mensen met dementie tijdens de overgang naar én aanpassing aan hun nieuwe leven. Wel is het van belang dat de zinvolle daginvulling past bij de identiteit, interesses en vaardigheden van de persoon in kwestie.  

Laagdrempelig, vertrouwd, veilig

Uit de drie case studies blijkt dat het belangrijk is dat de activiteit laagdrempelig, vertrouwd en veilig is. Een vertrouwde en veilige sfeer kun je creëren door: interesse te tonen, luisteren, geduld te hebben, aan te sluiten bij behoeften van deelnemers en het bieden van een keuze. Een belangrijke factor voor succes is een persoonlijke benadering. Het stimuleren van de participatie aan een ontmoeting(activiteit) kan gedaan worden door een persoonlijke benadering en het bieden van keuzevrijheid aan de deelnemers.  

Meer weten?

Lees voor meer informatie het volledige onderzoekrapport. Deze is te downloaden onderaan deze pagina. Of lees meer informatie hierover op de website van Movisie.

Publicatiedatum

27-09-2022

Downloads

Deel via

Soort

Onderzoeksrapport