Naar hoofdinhoud

Wie is Wie in de wijk?

Samenvatting

De infographic 'Wie is wie in de wijk?' biedt inzicht in wie belangrijke spelers zijn én wat hun belangrijkste taken zijn.

Voor de zorg en ondersteuning aan ouderen zijn veel beroepskrachten en vrijwilligers actief. Het is gemakkelijk om hierin het overzicht te verliezen. De infographic 'Wie is wie in de wijk?' biedt inzicht in wie belangrijke spelers zijn én wat hun belangrijkste taken zijn.

Update september 2018: De infographic ‘Wie is wie in de wijk’ is doorontwikkeld voor ouderen. In Amsterdam en Druten hebben focusgroepen plaatsgevonden om de behoefte en wensen van zowel ouderen als professionals in kaart te brengen. Verrassend is dat de behoefte nagenoeg overeenkomt: ouderen willen vooral een duidelijk aanspreekpunt (‘wie moet ik hebben’) en professionals willen graag weten welke zorg en ondersteuning er nog meer is.

Er is een nieuwe tool ontwikkeld die gebruiksvriendelijk, behulpzaam en te personaliseren is (zowel digitaal als offline).

Door deze in te vullen breng je eenvoudig je netwerk (of dat van je cliënt) in kaart.

Hulpmiddel

Ook is het een handig hulpmiddel om met collega’s of collega-organisaties na te gaan hoe de lokale situatie is ingevuld. Wie doet lokaal eigenlijk precies wat? Liggen er kansen om nieuwe samenwerkingen aan te gaan of bestaande uit te breiden? En als er dubbelingen in taken zijn, is dan een andere verdeling nodig? De infographic Wie is die in de wijk? is een handig hulpmiddel om met elkaar hierover het gesprek aan te gaan.

Infographic Wie is wie in de wijk?

Bekijk hieronder (zie Downloads) de interactieve infographic 'Wie is wie in de wijk'. Zelf de Wie is wie in de wijk invullen? Gebruik het handige invuldocument (zie ook bij Downloads).

Wie is wie bij dementie?

De infographic ‘Wie is wie bij dementie’ (zie Downloads) brengt het landschap van zorg- en welzijnsprofessionals rond een cliënt met dementie in beeld. Zo zie je in één oogopslag wie er betrokken zijn: de casemanager, psycholoog, huisarts, het wijkteam, de dagbesteding. De afbeelding geeft antwoord op een van de meest basale vragen: wie staan er om mij heen?

Ondersteuning bij dementie in beeld

Dementie is een ziekte die het hele leven beslaat. Dementie houdt zich niet aan wetten, regels en schotten. In ons land is de zorg en ondersteuning fijnmazig georganiseerd. Dat zien we terug in het grote aantal beroepskrachten en vrijwilligers dat actief is in de ondersteuning en zorg voor kwetsbare ouderen. Het voordeel daarvan is dat er veel zorg en ondersteuning beschikbaar is. De keerzijde is dat het een opgave is deze zorg en ondersteuning integraal op elkaar af te stemmen. Als je dementie hebt, krijg je met verschillende personen te maken, zowel informeel als professioneel, vanuit zorg én welzijn. Als antwoord op de veelgehoorde vraag: ‘wie is wie en wie doet wat?’ ontwikkelde Dementiezorg voor Elkaar de infographic ‘Wie is wie bij dementie’ (zie Downloads).

Video's: wat doet een ....

Van een aantal spelers is een korte video gemaakt. Een praktijkondersteuner, een cliëntondersteuner en een mantelzorgondersteuner vertellen over hun rol en taken. Bekijk de video's hierboven. 

Geen volledig beeld van de wijk

Via de social media ontvangen wij vragen over ontbrekende spelers en ontbrekende vormen van zorg. De makers hebben met de infographic een algemeen beeld willen schetsen van de veelheid aan spelers in de wijk. Het is niet hun doel om volledig te zijn. Er zijn ontzettend veel professionals actief in de wijk en de situatie is bij elke gemeente anders. Het gaat hen met name om het voeren van een dialoog over de spelers in de wijk.

De infographic 'Wie is Wie in de wijk' is gemaakt in de werkplaats Lokaal samenwerken van BeterOud.

Publicatiedatum

16-10-2019

Downloads

Deel via

Soort

Infographic

Type

Digitaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Werkplaats Lokaal samenwerken van Beteroud

Bestellen

https://wieiswie.beteroud.nl/