Naar hoofdinhoud

Veranderverhaal tool

Publicatiedatum

21-06-2022

Als bewonersinitiatief zie je vaak zelf wel wat jouw initiatief voor deelnemers, vrijwilligers en de buurt betekent. Maar het is vaak lastig om die effecten goed zichtbaar te maken voor de gemeenschap of financiers, zo blijkt ook uit de Monitor Zorgzame Gemeenschappen. Wat levert jouw initiatief precies op? Deze vraag kun je beantwoorden door het opstellen van een Veranderverhaal. Nederland Zorgt voor Elkaar, Movisie en Vilans experimenteerden met een tool die het gemakkelijk maakt om zelf een Veranderverhaal op te stellen.

Het doel van een Veranderverhaal is nagaan of de activiteiten van jouw initiatief bijdragen aan de gewenste effecten. Dit doe je onder andere door het vaststellen van de:

  • Doelgroep: voor wie is jouw initiatief precies bedoeld? Zijn alle buurtbewoners welkom of zijn (sommige) activiteiten van het initiatief vooral gericht op een specifieke groep bewoners? 
  • Aanpak: welke activiteiten of werkwijze organiseer je voor de doelgroep(en)? Noem de acties die direct bijdragen aan de gewenste situatie, zoals dagelijkse koffiemomenten.
  • Directe resultaten: wat leveren de activiteiten op? Denk bijvoorbeeld aan hoeveel deelnemers er bij de dagelijkse koffiemomenten aanwezig zijn. 
  • Directe effecten: wat verandert er bij de doelgroep(en) door het initiatief? Door de dagelijkse koffiemomenten leren deelnemers elkaar heel goed kennen en helpen zij elkaar met klusjes.
  • Hogere effecten: waar draagt het initiatief op de langere termijn aan bij? Wat zijn de maatschappelijke effecten voor de buurt? Zo dragen de dagelijkse koffiemomenten bij aan sociale verbinding in de wijk. 

Wil jij aan de slag met de Veranderverhaal tool? Lees dan dit artikel zodat je een goede overweging kunt maken om de tool digitaal in Mural of als print-versie te gebruiken.

Om de stappen van deze tool beter te begrijpen, is er een video ontwikkeld waar we het Veranderverhaal van het fictieve initiatief ‘De Ontmoeting’ doorlopen. Daarnaast vind je op deze pagina een video waarin we uitleggen wat een Veranderverhaal precies is.

Downloads

Deel via

Soort

Tool

Type

Digitaal

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Nederland Zorgt voor Elkaar, Movisie en Vilans