Naar hoofdinhoud Naar footer

Werkblad: ontdek wat je cliënt echt belangrijk vindt

Publicatiedatum

22-03-2019

Hoe ga je het gesprek aan met je cliënt en zijn of haar mantelzorger over dingen die er echt toe doen? Dat was de centrale vraag in de bijeenkomsten van de werkplaats Zelf- en samenredzaamheid. In de bijeenkomsten hebben 3 zorgorganisaties een werkblad ontwikkeld waarmee zorgmedewerkers op een laagdrempelige manier het gesprek aan kunnen gaan met cliënt en mantelzorgers over wat hun energie geeft en wat hun dromen zijn.

Wat is het werkblad Samen ontdekken?

Het werkblad bestaat uit 4 stappen:

  1. Wat speelt er? In deze stap bespreek je welke zorg en ondersteuning de cliënt op dit moment ontvangt.
  2. Wat is belangrijk voor mij? Hier wordt gekeken naar de behoeften en dromen van de cliënt. Welke dingen wil de cliënt nog doen? Hoe ziet de ideale dagindeling van de cliënt er uit? Hoe wordt de inzet van de mantelzorger ervaren?
  3. Wat zijn de mogelijkheden? Samen wordt het gesprek gevoerd welke stapjes er gezet moeten worden om de wensen van de cliënt te verwezenlijken en wie daar een rol in kan spelen.
  4. Waar gaan we voor? Hier worden concrete afspraken gemaakt over wie wat doet.

Hoe gebruik je het werkblad Samen ontdekken?

Gebruik het werkblad bijvoorbeeld als je merkt dat je cliënt eenzaam of inactief is of wil praten over levensvragen. Bespreek samen met de cliënt en een mantelzorger hoe jullie de stappen in willen vullen.

Voordelen:

  • Het werkblad ‘Samen ontdekken’ maakt het makkelijker om een ander gesprek te voeren, met meer verdieping en aandacht voor wat er echt speelt in het leven van je  cliënt. En wat de  mantelzorger daarin kan en wil doen.
  • Het leidt tot concrete acties waaraan samen gewerkt wordt.
  • Gedeelde verantwoordelijkheid. De cliënt vult zelf een aantal stappen in en jullie bepalen in een gelijkwaardig gesprek welke acties genomen kunnen worden.
  • Je bepaalt zelf hoe snel je de stappen doorloopt.

Print het werkblad (pdf) 'Samen ontdekken' en gebruik het werkblad vandaag nog in de praktijk.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Werkboek

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

BeterOud