Naar hoofdinhoud Naar footer

Regionale initiatieven voor ondersteuning van ouderen

Het GENERO Ouderen- en Mantelzorgforum deelt tips en regionale initiatieven rondom het coronavirus. Deze input komt van Juan Seleky en Aad Pijpers van het Ouderenforum. Ook delen we in dit artikel initiatieven in de regio om ouderen te ondersteunen in deze zware tijd.

Tips voor nieuws & informatie van GENERO

Op de website van het RIVM vindt u medische informatie over het coronavirus. Ook is er een lijst met veelgestelde vragen waar antwoord op wordt gegeven. Bijvoorbeeld wie precies bedoeld worden met kwetsbare personen of mensen met een zwakke gezondheid. Heeft u andere vragen over het coronavirus dan kunt u bellen met het nummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8.00 – 20.00 uur).

Een andere nuttige bron van informatie komt van Inforium, een organisatie die landelijk patiëntinformatie verzamelt en dit nu ook voor het coronavirus heeft gedaan. Via de website www.coronacentrum.nl is informatie beschikbaar die kosteloos gebruikt mag worden om te verspreiden. Deze informatie kunt u bijvoorbeeld ook afdrukken voor ouderen in uw omgeving die geen toegang hebben tot internet.

Actuele informatie over de gevolgen van het virus en maatregelen die genomen worden vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Vraag of bied hulp aan

Naast een luisterend oor, kan het ook heel goed zijn dat u extra hulp nodig heeft, bijvoorbeeld bij uw boodschappen. Of dat u juist – al dan niet vanuit huis - wilt bieden. In deze tijden van crisis staan veel mensen op en zijn bereid een helpende hand te bieden.

De website NLvoorelkaar biedt een platform waar oudere en kwetsbare mensen, maar ook mensen in vitale beroepen zoals de zorg, onderwijs en politie hulp kunnen vragen.

Een groep studenten heeft op vrijdag 13 maart het online initiatief Gewoon mensen die mensen willen helpen opgestart waar inmiddels tienduizenden mensen zich hebben aangemeld om mensen te helpen. Hopelijk kan hier goed gebruik van worden gemaakt! De initiatiefnemers Naut van Teeseling en Thijs de Jongh waren onder andere op tv bij Jinek.

Krachten gebundeld binnen lokale initiatieven

Naast landelijke initiatieven zijn er ook lokale initiatieven waar verschillende organisaties hun krachten hebben gebundeld en samenwerken om de ondersteuning aan ouderen en kwetsbare mensen te realiseren en coördineren. We lichten hieronder een aantal initiatieven uit onze regio, maar we realiseren ons dat de lijst veel langer is. Als u hierop aanvullingen heeft, nodigen we u uit om deze te mailen naar de GENERO netwerkcoördinator.

Rotterdam

In Rotterdam is in alle gebieden is een belteam opgezet van de welzijnsorganisaties vanuit koepel van welzijnsorganisaties Win010. Via het gemeentelijke telefoonnummer (14010) verbinden medewerkers de ouderen door naar het belteam dat actief is in hun gebied. Bij de belteams kan iedereen terecht die praktisch hulp nodig heeft of gewoon een praatje wil maken en een luisterend oor nodig heeft. Rotterdammers die iets willen doen voor een buurtgenoot kunnen zich bij het belteam in hun gebied melden. Deze belteams zoeken ook contact met mensen die de weg naar de deze organisaties minder snel weten te vinden. Forumlid Aad Pijpers verwijst ook naar het NRC artikel dat hierover is verschenen. Voor vrijwilligerswerk of om een hulpvraag te plaatsen in Rotterdam is er het platform Zorgzaam010.

Schiedam

Het Servicepunt Vrijwilligers Schiedam heeft de KliK Vrijwilligers (voorheen Schiedam Helpt) opgericht. Op deze website leest u over alle acties en initiatieven in Schiedam die u kunnen helpen of waarbij u hulp kunt aanbieden. Bijvoorbeeld initiatieven bij hulp bij boodschappen en maaltijden of als u contact wil voor vragen of een goed gesprek. Maar er staan ook leuke tips voor thuis op, bijvoorbeeld een gratis proefabonnement voor mooie films, tips voor luisterboeken of oefeningen om thuis te bewegen. Ook vindt u de link naar de website van de ANBO waar BN'ers en politici ouderen een hart onder de riem steken met videoboodschappen.

Breda

In Breda heeft Zorgen voor elkaar een centraal punt gerealiseerd waar mensen met vragen over hulp en ondersteuning terecht kunnen. Het loket is tijdens de coronacrisis uitgebreid voor telefoontjes van inwoners, verzoeken van zorgaanbieders en maatschappelijke initiatieven. Dit betekent dat inwoners met vragen, zorgen of behoefte aan een praatje hier terecht kunnen. Zorgaanbieders kunnen bellen voor vragen omtrent extra ondersteuning. Ook maatschappelijke initiatieven kunnen zich hier melden en verder op weg geholpen worden en door samen te werken kunnen vraag en aanbod nog sneller samen komen. Zorgen voor Elkaar is bereikbaar via het formulier op hun website en via 076 - 525 15 15 (op werkdagen van 9.00 – 17.00). Allerlei mooie initiatieven ontstaan, want zo gaf forumlid Juan Seleky aan dat een groep Bredase ambtenaren zich als vrijwilliger heeft opgegeven bij het Amphia ziekenhuis en worden ingezet voor logistieke diensten om de professionals van het ziekenhuis te ontlasten.

Roosendaal

In Roosendaal is ook een steunpunt opgericht door de gemeente, MEE West-Brabant en WijZijn Traverse Groep. Dit steunpunt is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben. Zij kunnen via dit steunpunt in contact gebracht worden met hulpverleners of vrijwilligers. Door het coronavirus ontstaan nieuwe hulpvragen, doordat ouderen niet naar buiten kunnen om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Nu buurthuizen en stamtafels niet meer doorgaan, worden de deelnemers daarvan ook benaderd om te vragen of het goed met hen gaat. Het steunpunt is te bereiken op werkdagen, van 8.30 uur tot 17.00 uur via het gemeentelijke telefoonnummer 14 0165. De oproep is ook om de flyer te verspreiden zodat zoveel mogelijk mensen in Roosendaal geïnformeerd worden van het bestaan van coronasteunpunt. Daarnaast heeft de gemeente Roosendaal ook een aparte ambtenaar aangesteld om maatschappelijke initiatieven te ondersteunen waarbij vrijwilligers extra hulp kunnen gebruiken of tegen bepaalde problemen aanlopen. Liza VandenBerghe is bereikbaar per mail of telefonisch op 06-25 77 80 79.

Middelburg

In Middelburg koppelen Welzijn Middelburg en Samen Vrijwillig mensen die behoefte hebben aan persoonlijk telefoongesprek aan belvrijwilligers. Door deze koppeling kan er met regelmaat gebeld worden naar elkaar en kan persoonlijk contact ontstaan. Dit is extra belangrijk in deze tijd waarin sociaal contact in de vorm van bezoekjes gemeden dient te worden. Aanmelden kan via 06 - 47 303 950, per e-mail of via het online formulier. Ook organiseren de buurtcoaches van Welzijn Middelburg via Facebook allerlei initiatieven om thuis in beweging te blijven zoals een beweegbingo. Misschien is de handstand niet voor alle doelgroepen, maar dansen op uw favoriete liedje is altijd een mooie vorm van beweging.

Oproep: meld kwetsbare mensen aan

Het Rode Kruis roept iedereen op om kwetsbare mensen en ouderen in de omgeving die hulp nodig hebben aan te melden via het telefoonnummer en hun website Let op elkaar. Als u mooie initiatieven onder de aandacht wil brengen, vragen of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met de GENERO netwerkcoördinator.

Lees meer

Deel deze pagina via: