Naar hoofdinhoud Naar footer

Laat het brein niet indutten

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. Bewegen helpt om cognitief langer gezond te blijven. De bewijzen daarvoor, bij mensen die nog geen duidelijke problemen hebben, worden steeds sterker. Het effect bij mensen met dementie blijft nog achter. We weten dus niet precies wat het effect van bewegen is bij mensen die al wel cognitieve problemen of dementie hebben. Kan bewegen helpen de cognitieve achteruitgang te beperken?

Effect van beweging op het brein

Onderzoekers vanuit Universitair Medisch Centrum Groningen en Radboud University Medical Center, van het project ‘Laat het brein niet indutten’ proberen daar elk op een eigen manier antwoord op te vinden. Zij delen waardevolle inzichten waar je in de praktijk mee aan de slag kunt.

4 tips voor bewegen met dementie

  • Laat mensen voldoende bewegen om cognitief beter te functioneren en voor fysieke winst.
  • Zet in op activiteiten die mensen leuk vinden. Virtueel een route fietsen houden mensen langer vol dan alleen fietsen zonder beeld.
  • Beweeg liever vaker (4x keer per week of meer) en korter, dan minder vaak en langer (meer dan 30 minuten) per keer.
  • Combineer verschillende vormen van bewegen: duurtraining voor conditie, oefeningen voor de been- en armspieren en balans.

Deelnemers vinden bewegen leuk

Een mooie extra opbrengst: De mensen in alle groepen van het onderzoek vonden het bewegen leuk. Fietsen met beeldscherm lijkt favoriet: van elke 10 sessies deden de mensen er bijna 9 mee. Maar zelfs van het minst favoriete onderdeel werd nog steeds 80% van de sessies gevolgd.

Dat deelnemers al deze activiteiten leuk vonden, biedt perspectief om voor vergelijkbare groepen (meer) beweegaanbod te verzorgen. Dat is niet alleen goed voor de informatieverwerking, maar ook voor de fysieke gezondheid.

Meer lezen

Deel deze pagina via: