Naar hoofdinhoud Naar footer

Genieten van kunst en cultuur ondanks het coronavirus

Gepubliceerd op: 23-03-2020

Dat kan! Sinds het kabinet heeft besloten dat alle theaters voor drie weken dicht zijn, en voorstellingen, concerten en exposities zijn afgelast, is het extra fijn dat er mogelijkheden zijn om vanuit je eigen huiskamer wat kunst en cultuur op te snuiven, of juist om zelf actief te zijn.

Verschillende initiatieven zijn deze week zichtbaar geworden, en wij delen een aantal voorbeelden.

Online Musea

Groninger Museum 

Het Groninger Museum nodigt je uit om mee te doen met leuke doe-opdrachten die je zelf kunt uitvoeren. Elke week plaatst het museum een nieuwe creatieve missie, om je met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen mee uit te leven.

Doe mee met de opdrachten

Bekijk het Mauritshuis met je oren

Eén schilderij, één artiest, één lied. Met het ‘muzieklabel’ Bekijk het Mauritshuis met je oren vraagt het Mauritshuis singer-songwriters zich te laten inspireren door topstukken uit de collectie. De eerste drie nummers zijn online te beluisteren.

Luister naar de nummers

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum biedt verschillende mogelijkheden om online met de collectie aan de slag te gaan. Van kleurplaten tot schoollessen tot online de collectie bekijken, het aanbod is heel divers.

Bekijk de mogelijkheden

Lezen

Het CPNB stimuleert in deze tijden het lezen. Boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping, nu andere sociale en culturele activiteiten daar niet meer voor kunnen zorgen. De campagne sluit daarmee ook aan op de hashtag #ikleesthuis, door schrijfster en Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel in het leven geroepen, die op sociale media veel wordt gebruikt om leestips met elkaar te delen. Maak gebruik van de diensten van de onlinebibliotheek, waar je zowel leesboeken als luisterboeken kunt lenen, en begin met lezen.

Daarnaast heeft de luisterbieb een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Muziek

Ook muzikaal valt er het nodige te beleven online. Natuurlijk via reeds bestaande kanalen als youtube en spotify, maar ook door persoonlijke optredens die de afgelopen dagen speciaal gemaakt zijn en gedeeld worden.

Diva dichtbij verzorgt normaal gesproken intieme zangoptredens voor volwassenen en ouderen die door langdurige ziekte of beperking niet meer zelf naar het theater kunnen. Nu het moeilijk is om dat te realiseren, delen zij via hun eigen you tube kanaal, optredens van de verschillende diva’s. Nieuwsgierig geworden? Neem hier een kijkje, en ga lekker luisteren.

Vanuit een huis nabij de Brabantse bossen geven pianist Leonardo Reyna en violist Judith de Haas elke dag een ‘wood concert’ op Youtube.

Je ziet: er zijn verschillende mogelijkheden om zowel thuis zelf actief aan de slag te gaan, als om te luisteren naar mooie verhalen en muziek.

Ben je op zoek naar meer inspiratie en/of informatie? Neem dan nog een kijkje op de volgende pagina’s, zij bieden nog meer mogelijkheden:

Theaterkrant

Theaterkrant verzamelde een overzicht van theatervoorstellingen en -registraties die online te bekijken zijn.

Bekijk de theatervoorstellingen

Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds houdt een wekelijks vernieuwde lijst bij met cultuurtips voor thuis en online initiatieven van organisaties en makers.

Bekijk de tips

Deel deze pagina via: