Naar hoofdinhoud Naar footer

5 tips om thuis te bewegen tijdens de coronacrisis

Wetenschappers drukken ons in deze tijden van het coronavirus op het hart: blijf in beweging! Om verspreiding tegen te gaan is het samen bewegen nu niet mogeljk. Kortom, meer bewegen in eigen huis #beweegthuis. In dit artikel tips om zelf te bewegen of om anderen te helpen meer in beweging te komen.

Met Olga Commandeur thuis in Beweging

Nu door de coronamaatregelen veel ouderen thuis zitten, is sportief bewegen moeilijker geworden. Om heel Nederland thuis in beweging te krijgen werpt Olga zich op als nationale personal trainer van thuiszittend Nederland. Op de website van MaxVandaag publiceert zij wekelijks trainingsschema’s voor iedereen die mee wil doen, aan de hand van archiefuitzendingen van Nederland in Beweging. Met elke dag nieuwe oefeningen, motivatie en tips om thuis te trainen.

 Natuurlijk gaat ook Nederland in Beweging gewoon door op televisie. Elke werkdag om 10.15 uur 15 minuten lang in beweging. Terugkijken kan altijd via de website van OmroepMax.

Moofie-workouts voor mensen met fysieke beperking

Speciaal om thuis meer te bewegen worden elke dag op het YouTubekanaal van Moofie een workout geplaatst voor minder mobiele ouderen en mensen met een beperking. Kies zelf wat bij jouw cliënten past.

In beweging met de oefeningenposter

Oefeningen voor op of naast de stoel. Gewoon in de huis- of slaapkamer. Aandacht voor sterke benen, sterke armen, in balans en rek je uit.

 • Bekijk de poster (zie Downloads, onderaan deze pagina)

Meer tips & inspiratie lees je in Beweegtips voor elke dag (zie Downloads, onderaan deze pagina).    

Beweeggids voor ouderen met dementie

Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft speciaal voor verzorgers, begeleiders en mantelzorgers van mensen met dementie een Beweeggids ontwikkeld. In deze Beweeggids vind je informatie, concrete oefeningen en tips over hoe je mensen met dementie kunt begeleiden in het bewegen.

Sociaal Vitaal - bij je Thuis

Stichting GALM (www.galm.nl) heeft voor de Sociaal Vitaal groepen online lessen met diverse oefeningen opgenomen, verzorgd door Lucie Neven, Sociaal Vitaal docent in de gemeente Amersfoort. Er zijn verschillende lessen en kijk welke oefeningen bij je passen en ga ermee aan de slag! Probeer elke dag online oefeningen te doen

Meer lezen over thuis bewegen? Kijk op allesoversport/beweegthuis

Tips voor bewegen voor zorgprofessionals

 • Zorg voor 1-op-1 beweegmomenten bij cliënten op de kamer.
 • Geef de instructie vanuit de binnentuin, zodat cliënten je vanuit hun kamer kunnen zien en zittend of staand mee kunnen bewegen.
 • Is het lekker weer en is er een balkon beschikbaar? Zet een stoel op het balkon zodat cliënten toch in de buitenlucht kunnen bewegen.
 • Is het restaurant in de instelling nog in gebruik? Verspreid de stoelen door de ruimte en zorg voor voldoende afstand (minimaal 1,5 meter).
 • Gebruik het tv-kanaal van je instelling om beweegfilmpjes te plaatsen. Misschien kun je zelfs live een uitzending doen.
 • Vraag of familieleden via facetime kunnen meedoen met het beweegmoment.
 • Stimuleer cliënten om mee te doen met Nederland in Beweging.

Tips uit de praktijk

Van SZR Thuis in Rivierenland ontvingen we deze beweegtips uit de praktijk:

 • Disciplines maken filmpjes om te blijven bewegen op de afdelingen. Dit gebeurt ook vanuit de fysio’s die werken met ouderen thuis (1e lijn).
 • Er is een combinatie van muziek en bewegen vanaf buiten, bewoners doen mee vanuit hun woonkamer/huiskamers.
 • We bewegen met kleinere groepjes op de huiskamers.

Downloads

Deel deze pagina via: