Toon zoekbalkToon menu

Symposium Zorgen voor de dood

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving biedt inspiratie voor een beter en vroegtijdiger gesprek over de dood in de zorg. 

Praktische informatie

Datum: vrijdag 17 juni 2022
Tijdstip: van 13.00 tot 17.00 uur
Waar: Park Paviljoen van het Nationale Park De Hoge Veluwe Otterlo
Organisator: Raad voor Volksgezondheid & Samenleving
Kosten: gratis
Aanmelden: via deze link
Meer informatie: via deze link

Het symposium is voor medewerkers uit de zorg en het sociaal domein: artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, hulpverleners, bestuurders, en kwaliteits- of communicatieadviseurs. Ook personen uit andere sectoren, die vanuit andere invalshoeken over expertise over omgaan met de dood beschikken, zijn van harte uitgenodigd.

Omgaan met de dood

Rondom sterven en de dood heerst vaak ongemak, zowel in de samenleving als in de zorg. De neiging is dan al snel de dood te negeren of te bestrijden. Daardoor zijn ons handelingsrepertoire en ons vocabulaire rondom de dood en rouw beperkt. Zeker in de zorg. We missen taal, en soms vaardigheden om uitdrukking te geven aan de variëteit, grilligheid en ambivalentie rondom de dood. Om beter te kunnen leven, ook met het einde in zicht. Immers: de dood is onderdeel het van het leven – zeker in de zorg. 

In gesprek

Met aandacht voor de irrationele, emotionele en ingrijpende kanten van omgaan met de dood. In persoonlijke gesprekken, lezingen, workshops en bijdragen van kunstenaars hopen we invoelbaar te maken hoe het ongemak impliciet ons handelen stuurt – ook in de zorg. Zo bieden we handvaten en inspiratie om het gesprek over de dood en de omgang ermee makkelijker te maken.

Wanneer

vrijdag 17 juni 2022

Waar

Park Paviljoen van het Nationale Park De Hoge Veluwe, Houtkampweg 9, Otterlo