Naar hoofdinhoud

Zo kunnen games ouderen in beweging brengen

Steeds vaker worden games gebruikt om jongeren in beweging te brengen. Maar is gamen ook geschikt voor andere doelgroepen? En krijg je daarmee ook ouderen in beweging?

Het korte antwoord: ja. Zorgprofessionals zijn al jaren bezig om ouderen meer in beweging te krijgen en gamen gebeurt ook al. Waar een kleine groep ouderen games zoals FIFA of Fortnite speelt, wordt wél door 1 op de 3 ouderen games zoals Scrabble en schaken online gespeeld. Maar juist deze online games speel je zittend, terwijl sport- en beweegprofessionals ouderen juist stimuleren te bewegen.

Toch zijn er ook mooie voorbeelden te noemen waarbij ouderen meer gaan bewegen door te gamen. Bekijk daarvoor deze vijf praktijkvoorbeelden op de website van Allesoversport.nl

Bewegen om gezond en mobiel te blijven

Voldoende bewegen is voor 65-plussers van groot belang om gezond en mobiel te blijven en het risico op vallen te verkleinen. Uit verschillende overzichtsstudies blijkt dat matig intensief bewegen in combinatie met bot- en spierversterkende oefeningen voor 65-plussers effectief is om spierkracht en -functie te behouden. Het zorgt ervoor dat ouderen dagelijkse activiteiten kunnen blijven doen zoals traplopen, boodschappen doen en zelfzorg. Zo draagt het bij aan meer zelfredzaamheid, ook als 65-plussers al fysiek kwetsbaar zijn.

Meer weten?

 Bekijk hier het volledige artikel en lees de vijf praktijkvoorbeelden uit de zorg.

Kennisevent esports, gaming en gamification

Op 4 oktober 2022 organiseert het Kenniscentrum Sport & Bewegen en EsportsX een Kennisevent ‘esports, gaming en gamification’ in Stadion Galgenwaard. Hier is aandacht voor het laten bewegen van diverse doelgroepen, zoals ouderen. Benieuwd? Lees dan meer over dit evenement of meld je aan.

Deel via