Naar hoofdinhoud Naar footer

Doortrappen met Piet

Piet van Heusden (92) is oud-(baan)wielrenner en fietst dus al zowat zijn hele leven. Vroeger professioneel en nu vooral nog voor de ontspanning en om in beweging te blijven. In zijn jongere jaren is Piet zelfs vier keer Nederlands kampioen geworden en een keer Europees kampioen.

Piet is ambassadeur voor Doortrappen in regio Amsterdam, waar het programma in opdracht van Vervoerregio Amsterdam en Gemeente Amsterdam regionaal wordt uitgevoerd met medewerking van lokale partners. Wat adviseert hij andere fietsers als het gaat om de veiligheid?

Piet zijn fietstip

'Draag altijd een helm tijdens het fietsen! Daarmee is je hoofd goed beschermd. Want je hoofd is zo belangrijk. En je weet het niet.. voor hetzelfde geld val je een keer of wordt je aangereden. En vergeet ook niet je helm na vijf jaar te vervangen (of na een flinke val), want na verloop van tijd is de bescherming van het materiaal minder goed. Voor baanwielrenners is een helm heel erg vanzelfsprekend, in de fietssport draagt iedereen een helm. Maar ook op de gewone fiets, is een helm echt belangrijk!'. Piet draagt altijd zijn helm als hij op de fiets stapt.

Tips voor de aanschaf van een helm

Het dragen van een helm is niet verplicht, maar maakt het fietsen wel veiliger. Wil je een helm aanschaffen? Dan geven we je graag een aantal tips:

  • Een helm moet goed op je hoofd passen. De effectiviteit van een helm neemt snel af als deze niet juist past.
  • Wel of geen vizier (klep) op je helm is een kwestie van smaak. Het vizier mag in ieder geval het zicht niet belemmeren. Een voordeel: de klep houdt de zon uit je ogen!
  • Heb je een keer een flinke val gemaakt met jouw helm? Schaf dan een nieuwe aan. Je kunt van de buitenkant namelijk niet zien of de helm aan de binnenkant beschadigd is. Je hoofd is dan niet meer goed beschermd bij een volgende val.

Naast een fietshelm, zijn er nog meer handige tips om veilig en met plezier te blijven fietsen tot je 100ste. Benieuwd? Je leest ze allemaal op doortrappen.nl.

Het landelijke programma Doortrappen Veiliger fietsen tot je 100ste , wil ouderen bewust maken en aanzetten tot veiliger fietsen. Het programma is ontwikkeld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en heeft inmiddels een landelijke dekking: in juni 2021 staat de teller op twaalf provincies, een vervoerregio en ruim 150 gemeenten. Ook landelijke partners als Fietsersbond, ANWB, VVN, VeiligheidNL, de provinciale sportorganisaties en BeterOud zijn aangesloten, evenals vele lokale organisaties en vrijwilligers. Neem eens een kijkje op www.doortrappen.nl!

Deel deze pagina via: