Naar hoofdinhoud Naar footer

Dansen en voelen dat je leeft

Gepubliceerd op: 14-09-2020

Iedereen weet dat sporten en bewegen mee helpt om fit en vitaal te blijven. Maar wist je dat je ook dans kunt inzetten om vitaal te blijven? In Amsterdam is stichting Dance Connects actief. Zij zetten zich in voor danseducatie en danscreatie voor en met mensen van 60 jaar en ouder. Dance Connects organiseert workshops, lessen, projecten, voorstellingen en evenementen. Twee deelnemers van Dance Connects vertellen wat dans voor hen betekent, en hoe zij de afgelopen periode hebben ervaren, toen er door corona vrijwel niet gedanst kon worden.

Geen sportschooltype

Noor Bos is 66 jaar en danst al ruim 5 jaar bij Dance Connects. Tot haar 40e danste zij regelmatig, daarna jaren niet. Rond haar zestigste zocht ze iets om weer intensief te kunnen bewegen. En waar kom je dan op uit, als je geen sportschooltype bent, en niet van hardlopen en zwembaden houdt? Bij dans natuurlijk.

Een advertentie in een wijkkrantje trok haar aandacht. Moderne dansles voor senioren van 60 jaar en ouder bij haar in de buurt. Eenmaal begonnen bij Dance Connects, is ze niet meer gestopt. Noor koos er direct voor om ook mee te doen aan de voorstellingen die gemaakt worden.

Dansen helpt bij rouwen

Carolien van den Berg, 75 jaar, danst ook al ongeveer 5 jaar bij Dance Connects. Carolien danste altijd veel met haar man, en dan vooral tijdens vakanties op cruiseboten. Dans maakte een groot onderdeel uit van Carolien haar leven. Voor Carolien gaf dans haar de mogelijkheid om haar te bevrijden van de zwaartekracht. Ze voelt zich vrij en licht als ze danst. Na het overlijden van haar man, volgt een periode van rouw, waarin zij niet meer danst. Ook Carolien besluit op een dag te reageren op een advertentie van Dance Connects in het wijkkrantje. Onder het mom, wie niet waagt, wie niet wint, trekt zij de stoute schoenen aan, en geeft zich op voor de les. Sinds les 1 is het gevoel van blijheid, dat zij altijd ervoer tijdens het dansen, weer bij haar terug. De lessen van Dance Connects helpen haar uit de rouw.

Wat betekent dans voor jullie?

Carolien: ‘In de lessen wordt mijn creativiteit aangesproken, het gaat niet om de pasjes die je moet volgen. Ik dans voor mezelf, niet voor iemand anders. Het is echt een uur per week een cadeau aan mezelf.’

Noor: ‘Voor mij zit het vooral in het samen dansen, dat vind ik fijn en belangrijk. Het reageren op elkaar, de interactie tussen bewegen en de mensen die je ontmoet.’

Fysieke en sociale activiteit

Door regelmatig te dansen, beweeg je voldoende. Daarnaast geeft het plezier en leer je ook nog nieuwe mensen kennen.

Beiden geven aan dat het dansen voor hen het belangrijkst is, maar dat het dansen bij Dance Connects hen ook nieuwe contacten oplevert en gezelligheid. Na de les kan je nog even iets gaan drinken met elkaar, beide dames hebben er een aantal nieuwe vriendinnen aan overgehouden.

Dansen viel stil door corona

Half maart, toen Nederland werd geconfronteerd met de coronamaatregelen, lag opeens alles stil. Danslessen konden niet meer gegeven worden. Zo verdwenen direct ook structuren in ieders leven.

Noor zat midden in de repetitieperiode voor een nieuwe voorstelling, dat viel nu dus stil. Ze is thuis actief aan dansyoga gaan doen, maar miste het groepsgevoel. Dansen is voor Noor echt sámen dansen, en niet alleen.

Dansen op afstand nieuwe ervaring

Zodra het weer mogelijk was om te gaan dansen, in een nieuwe grote ruimte, waar genoeg afstand kan worden gehouden, is Noor weer begonnen. Maar dit was wel weer een hele nieuwe ervaring: doordat je geen fysiek contact kan maken, wordt de manier van dansen ook weer anders. En daarnaast, door de periode waarin niet gedanst kon worden, moest haar lijf ook weer wennen. Met als gevolg spierpijn op plekken waar ze niet eerder spierpijn had.

Voor Carolien had de coronaperiode grote impact op haar lijf. Door het minder bewegen, is haar lijf ook achteruit gegaan, heeft zij veel pijn, en bezoekt zij nu een orthomanueel therapeut. Zij hoopt dat ze in dit nieuwe seizoen, langzaam aan weer mee kan draaien in de lessen, en dat haar lijf daar weer positief op reageert.

Dansen brengt vitaliteit

Noor en Carolien hopen beiden dat de danslessen de komende maanden gewoon gegeven kunnen blijven worden. Dansen bij Dance Connects geeft hun precies waar zij gelukkig van worden: dans en ontmoeting met (nieuwe) mensen.

Meer weten?

Heb je ook interesse gekregen om te dansen? Kijk bij de reguliere dansscholen of centrum voor kunsten in jouw woonplaats naar het aanbod. Of zoek via Google naar dansen en bewegen in jouw woonplaats.

Deel deze pagina via: