TREE: vroegtijdige herkenning van COPD en hartfalen
Gepubliceerd op: 13-03-2019
Binnen het project ‘Triage van verminderde inspanningstolerantie bij kwetsbare ouderen’ (TREE) is een pro-actief screeningsbeleid onderzocht voor het vroeg opsporen van hartfalen, COPD en andere veel voorkomende oorzaken van een verminderde inspanningstolerantie en kortademigheid bij kwetsbare ouderen van 65 jaar en ouder.
Voor welke professionals
- huisartsen
Voor welke ouderen
- kwetsbare ouderen van 65 jaar en ouder met inspanningsgebonden kortademigheid of verminderde inspanningstolerantie
Hoe het werkt
Vroegtijdige herkenning van COPD en hartfalen is zinvol omdat de aandoeningen dan goed behandeld kunnen worden. Voor beide aandoeningen is het vaststellen van kortademigheid bij inspanning een eerste stap. Daarna vindt uitgebreide screening plaats.
Deze uitgebreide screening bestaat uit een uitgebreide anamnese, lichamelijk onderzoek, bloedafname, hartfilmpje (elektrocardiogram), longfunctie onderzoek (blaastest) en een echo van het hart (echocardiografie). De uitslagen van de onderzoeken met een behandeladvies worden aan de huisarts van de patiënt medegedeeld. De huisarts bepaalt samen met de oudere of zij behandeladvies opvolgen of dat er een andere behandeling of geen behandeling volgt.
Wat het oplevert
De onderzochte strategie van vroeg-detectie naar hartfalen, COPD en andere mogelijke oorzaken van kortademigheid en verminderde inspanningstolerantie bij kwetsbare 65-plussers leverde veel nieuwe diagnoses op in vergelijking met een controle groep die gebruikelijke zorg kreeg. De verschillen in kwaliteit van leven en het zorggebruik waren echter verwaarloosbaar tussen de twee groepen.
Een pro-actief screeningsbeleid naar diagnoses die kortademigheid en verminderde inspanningstolerantie bij kwetsbare ouderen kunnen verklaren blijkt niet nuttig. Zes maanden na de start van het onderzoek blijkt dit niet kosteneffectief omdat er geen duidelijk verschil in kwaliteit van leven is aangetoond tussen de interventie- en controlegroep. Deze diagnostische trial (diagnose aangevuld met behandeling in de praktijk van alle dag) waarin is gekeken hoe het beleid verandert naar aanleiding van het vroeg opsporen van COPD en hartfalen heeft echter veel nieuwe kennis op dit gebied opgeleverd. Wellicht is er een groter effect te verwachten in een jongere populatie.