ZWIP verbindt online hulpverleners met ouderen NPO-project

Het Zorg- en WelzijnsInfoPortaal (ZWIP) brengt hulpverleners en kwetsbare ouderen via een internetapplicatie bij elkaar. Eerste- en tweedelijns hulpverleners houden het overzicht en zijn op de hoogte van de huidige gezondheidssituatie. Een ZWIP account geeft de oudere regie over de eigen zorg. Soms is ZWIP een alternatief voor een bezoek aan een arts.

Aan de slag met ZWIP

Voor welke professionals

  • mantelzorgers
  • vrijwilligers
  • hulpverleners (eerste- en tweedelijns)

Voor welke ouderen

  • kwetsbare ouderen met complexe problematiek

Hoe het werkt

Met een ZWIP-account kunnen hulpverleners de zorg voor kwetsbare ouderen beter op elkaar afstemmen. ZWIP is een goed beveiligde, virtuele overlegtafel waar de oudere, mantelzorger en professionals aan plaatsnemen. De informatie in het systeem komt van verschillende hulpverleners uit de eerste- en tweedelijnszorg. Met behulp van deze informatie en het oordeel van de professionals, bepaalt de oudere zijn doelen en waaraan hij wil werken. De oudere of mantelzorger zijn beheerder en beslissen wie toegang krijgen tot hun gegevens.

Wat het oplevert

Uit een evaluatie van ZWIP blijkt dat ouderen gemakkelijker met hun hulpverleners communiceren. Ouderen geven aan dat zij beter in beeld zijn bij de huisarts. In sommige gevallen zien zij ZWIP als een alternatief voor een bezoek aan de huisarts of (poli)kliniek. Voor hulpverleners verloopt de onderlinge communicatie soepeler. Ze hebben een beter overzicht van de toestand van de oudere. Gebruik van ZWIP is daarnaast prettig in periodes van complexe zorg, als er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden en als iemands gezondheid langzaam verslechtert. Hulpverleners kunnen met ZWIP een vinger aan de pols houden zonder langs te komen of te bellen.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...