Aanpak Zorg uit Voorzorg

Zorg uit Voorzorg is een proactieve eerstelijns interventie voor thuiswonende ouderen in een kwetsbare positie. De Westelijke Mijnstreek zette Zorg uit Voorzorg in als onderdeel van het transitievoorstel 'Opsporen en begeleiding van ouderen in een kwetsbare positie. Op weg naar een geïntegreerd ketenzorgmodel' van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO). De interventie bestaat uit verschillende stappen die leiden tot een zorgplan op maat.

Aanpak

Het programma start met een schriftelijke screening - Groningen Frailty Indicator (GFI) -, gevolgd door een uitgebreide beoordeling. Hierbij zijn verschillende hulpverleners uit de ouderenzorg actief:

  • de praktijkondersteuner in samenwerking met de huisarts;
  • de ergotherapeut en/ of fysiotherapeut (waar nodig);
  • consultatie van specialisten in de 1e en 2e lijn (waar nodig).

De resultaten van de screening en de beoordeling leiden tot een individueel plan van aanpak. De praktijkondersteuner en huisarts stellen deze samen met de cliënt en mantelzorger op. Het plan bevat onder andere doelen, strategieën en acties.

Waar moet je als professional rekening mee houden?

  • Hoewel het programma zeer gewaardeerd wordt, is er nog geen empirisch bewijs gevonden voor de effectiviteit van Zorg uit Voorzorg.
  • Hulpverleners moeten met meer specifieke competenties en praktische tools worden toegerust.
  • Ook zijn sommige onderdelen complex. Er moet nagedacht worden over het vereenvoudigen van deze onderdelen. Dat geldt in grote lijnen ook voor de betrokken hulpverleners.
  • Sommige onderdelen zoals cliëntgericht en interdisciplinair samenwerken, zelfmanagementondersteuning en werken aan betekenisvolle activiteiten zijn complex en moeilijk toe te passen in de dagelijkse praktijk.

Toolkit

Hulpverleners die met Zorg uit Voorzorg aan de slag willen, hebben veel specifieke competenties en praktische tools nodig. Ze kunnen gebruik maken van verschillende instrumenten bij het uitvoeren van het plan. Zo is er een interventieprotocol opgesteld en een scholingsprogramma voor huisartsen, praktijkondersteuners, ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Het boekje Zorg uit Voorzorg: Zorg op maat voor ouderen in een kwetsbare positie (pdf) bevat interviews, tips en voorbeelden uit de praktijk van hulpverleners, onderzoekers en ouderen. Het boekje is ook te bestellen door een mail te sturen naar info@mcc-omnes.nl.

En verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...