Thuiskracht: verbinden van zorg en welzijn door onderwijs NPO-project

Er wordt steeds meer gevraagd van de zelfredzaamheid van mensen en van hun eigen netwerk. De professionele hulpverlener vult hierop aan. De lesmodule Thuiskracht helpt toekomstige mbo-professionals te kijken naar de mens en zijn sociale omgeving als geheel. Download de Thuiskracht toolkit (pdf).

Voor wie

  • ROC studenten en verzorgenden niveau 3 BBL/BOL
  • ROC studenten verpleegkundige niveau 4
  • ROC studenten maatschappelijke gezondheidszorg niveau 3 en 4
  • Medewerkers in de thuiszorg, zorg- en welzijnsinstellingen
  • Docenten

Voor welke ouderen

  • De oudere, gehandicapte of chronisch zieke cliënt met meerdere problemen met betrekking tot wonen, welzijn en zorg

Hoe het werkt

De module Thuiskracht richt zich nadrukkelijk op het welbevinden van ouderen, chronisch zieken en cliënten met een handicap met meerdere problemen gerelateerd aan wonen, welzijn en zorg. De nadruk ligt daarbij op samenredzaamheid, eigen kracht, behoud en versterking van het sociale netwerk, behoud van autonomie en ketensamenwerking. Naast het lesprogramma is ook een train-de-trainer module ontwikkeld voor docenten. Naar de toolkit.

Wat het oplevert

Uit de evaluatie blijkt dat leerlingen en docenten de module ervaren als een waardevolle aanvulling op het reguliere lesprogramma. Door de methodiek van ervaringsleren waren er voor de leerlingen, die al deels werkzaam waren in de beroepspraktijk, regelmatig eyeopeners. Zo zorgde een leerling naar aanleiding van de lessen voor een mantelzorgwoning voor een familielid. Docenten geven aan dat zeker de helft van hun leerlingen, die inmiddels zijn afgestudeerd, met een andere blik aan het werk is. Eén van de docenten gaf aan dat de inhoud van haar andere lessen inmiddels geheel verweven is met het denken in de zin van zelfredzaamheid en eigen regie.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...