Ervaring van huisarts Ria van Bodegom

Met ruim 1900 patiënten is de praktijk van huisarts Ria van Bodegom iets kleiner dan gemiddeld. Daar staat tegenover dat in de Utrechtse wijk Kanaleneiland allochtonen oververtegenwoordigd zijn. 'Veel van mijn patiënten hebben mede door de taalbarrière een kennisachterstand en een deel is zelfs analfabeet', legt Van Bodegom uit.

Dat maakt communiceren lastig. Daarbij heeft een huisarts vaak onvoldoende zicht op de overige zorg die patiënten krijgen. Een bezoek aan het ziekenhuis of een specialist betekent niet automatisch dat de huisarts te horen krijgt wat er is gebeurd. Of welke medicijnen zijn voorgeschreven. Hoe kom je er dan achter of er medisch meer bij een patiënt speelt?

Niet meedenken

Ervaring Om U'Een Turkse patiënt heeft een hersenbloeding gehad, kampte met ernstige slikproblemen en heeft ook diabetes', vertelt Van Bodegom. 'Hij werd door de neuroloog met een voedingssonde naar huis gestuurd. Maar de specialist had niets geregeld voor zijn diabetes terwijl de sondevoeding van invloed was hierop. Al die specialisten lossen alleen het stukje op waar zij over gaan. Maar ze denken niet mee over wat de patiënt nog meer aan zorg nodig heeft. Uiteindelijk kon ik hem onderbrengen bij een geriater.'

Betere zorg

Om de zorg voor ouderen met zulke complexe problemen drastisch te verbeteren is het Nationaal Programma Ouderenzorg in het leven geroepen. Het programma financiert tientallen experimenten en onderzoeken die ervoor moeten zorgen dat ouderen over een paar jaar betere zorg krijgen.

Een van de experimenten van het Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen (NUZO) is het project Om U. Maar liefst 5000 ouderen, 90 huisartsen en 15 praktijkverpleegkundigen werken er aan mee.
Met speciaal voor de doelgroep ontwikkelde vragenlijsten proberen de deelnemers ouderen met complexe problemen op te sporen. Door de vragen met patiënten door te nemen ontstaat beter zicht op hoe het er met hen voorstaat. Een koppeling met informatie uit het huisartsen informatiesysteem moet een beter beeld en uiteindelijk betere zorg opleveren. Bij kwetsbare ouderen gaat het om patiënten met meerdere problemen zoals diabetes, psychische klachten, hoge bloeddruk, dementie, meerdere medicijnen en depressies. Vaak melden zij zich niet (tijdig) bij een huisarts waardoor ze niet of te laat de juiste zorg krijgen.

Onderzoeken

'Een groep huisartsen krijgt aan de hand van de vragenlijsten 2 à 3 keer per jaar te horen wie de mogelijk kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk zijn', verduidelijkt projectmanager Angelien Borgdorff van Stadsmaatschap Utrecht, een samenwerkingsverband van een kleine 100 huisartsen dat deelneemt aan NUZO. Een tweede groep huisartsen krijgt steun van een praktijkverpleegkundige die de vragenlijst structureel gebruikt en ook zorg biedt. De laatste groep is de controlegroep, daar wordt de gebruikelijke zorg geboden. Borgdorff: 'Het Julius Centrum van het academisch ziekenhuis in Utrecht voert het wetenschappelijk onderzoek uit zodat straks helder is wat het beste werkt.'

Handvatten

Huisarts Van Bodegom hoopt dat het project Om U handvatten geeft voor betere ouderenzorg. 'In mijn praktijk zijn een hoop mensen met minstens 3 ziekten en meer dan 5 verschillende medicijnen. Tegelijkertijd is er een aantal patiënten die ik 2 of 3 jaar niet heb gezien. Het zou heel fijn zijn als we die allemaal actief in de gaten kunnen houden en niet pas als ze zich met ernstige problemen melden.'

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...