Opvangen sociale functie sluitende verzorgingshuizen

Als verzorgingshuizen sluiten, krijgen ouderen in de aanleunwoningen te maken met wegvallende voorzieningen. De sociale functie van deze voorzieningen valt hiermee ook weg. In een publicatie van Movisie zijn mogelijke oplossingen in kaart gebracht. Belangrijkste aanbeveling: betrek op tijd alle partijen en stel samen een actieplan op.

Voor welke professionals

 • beleidsmedewerkers en managers van
  • zorgorganisaties
  • woningcorporaties
  • welzijnsorganisaties
  • vrijwilligersorganisaties
 • gemeenten
 • zorgverzekeraars

Voor welke ouderen

 • ouderen in aanleunwoningen en seniorenwoningen

Hoe het werkt

In de publicatie ‘Sluitende verzorgingshuizen: wie vangt de sociale functie op in de wijk?’ staan mogelijke oplossingen voor het wegvallen van de sociale functie van verzorgingshuizen. De eigenaar van de aanleunwoningen (woningcorporatie of zorgorganisatie) gaat in gesprek met de bewoners over hun wensen en eigen mogelijkheden. Vervolgens kijkt de eigenaar welke partijen nog meer betrokken moeten worden om de sociale functie voor de bewoners op te helpen vangen. Denk daarbij aan de gemeente, welzijnsorganisaties en commerciële aanbieders van diensten.

Wat het oplevert

Ouderen in aanleunwoningen hebben behoefte aan een veilige woonomgeving. Door samen de sociale functie op te vangen, kunnen ouderen langer zelfstandig in deze veilige woonomgeving blijven wonen. Verhuurders kunnen aanleunwoningen gemakkelijker verhuren als de sociale functie wordt opgevangen. Een tevreden bewoner huurt zijn woning graag en zal er ook blijven wonen. Wanneer de sociale functie niet goed wordt opgevangen dreigt vereenzaming onder de ouderen in de aanleunwoningen.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...