Met open mond: cursussen over mondverzorging voor studenten en verzorgenden

Een verzorgde mond is een belangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid. 'Met open mond' traint studenten en professionals over dagelijkse mondverzorging bij kwetsbare ouderen. In het bestaande onderwijsprogramma was hier weinig aandacht voor.

Voor wie

  • studenten opleidingen Maatschappelijke Zorg, MBO-Verpleegkundige en Verzorgende-IG
  • stagiairs in verpleeghuizen
  • verzorgenden in verpleeghuizen (niveau 3)

Voor welke ouderen

  • kwetsbare ouderen

Hoe het werkt

Dagelijkse mondverzorging is belangrijk voor een goede gezondheid. Het voorkomt problemen zoals cariës, ontstekingen, pijn, beperkte voedselinname en gewichtsverlies. Bacteriën kunnen in de bloedbaan terechtkomen en zo voor problemen zorgen in andere organen. Met de onderwijsmodules van het project 'Met open mond' leren ROC-studenten over mondgezondheid en mondverzorging bij kwetsbare ouderen. Voor stagiaires in verpleeghuizen is er ook een module. Professionals kunnen gebruikmaken van bij- en nascholing.

Wat het oplevert

Er zijn kwalitatief verantwoorde onderwijsmodules en -materialen ontwikkeld voor het ROC, gebaseerd op de landelijke richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen. Voor stagiaires van ZZG zorggroep is er een aansluitend stageplan. Ook andere opleidingsinstituten en zorginstellingen kunnen de modules gebruiken. De ROC-module is een belangrijke aanvulling op de bestaande onderwijsprogramma’s. Er was tot nu toe weinig aandacht voor mondverzorging in de opleidingen.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...