Kwetsbaarheid bij ouderen met verstandelijke beperkingen NPO-project

Ouderen met een verstandelijke beperking krijgen veel eerder te maken met achteruitgang van hun gezondheid en zelfstandigheid dan andere ouderen. Onderzoekers werken aan een checklist om kwetsbaarheid in deze groep te meten.

Voor welke professionals

  • zorgverleners
  • onderzoekers
  • beleidsmakers

Voor welke ouderen

  • ouderen met een verstandelijke beperking

Hoe het werkt

Mensen met een verstandelijke beperking leven steeds meer even lang als andere ouderen. Ouderen met een verstandelijke beperking hebben wel eerder gezondheidsproblemen, die lang niet allemaal met ouderdom te maken hebben: ze zijn minder fit, minder lichamelijk actief en hebben vaak aangeboren handicaps of op jonge leeftijd begonnen chronische ziekten. Door deze opstapeling van ongunstige factoren worden ze eerder kwetsbaar.

Onderzoekers bepaalden:

  • hoe kwetsbaar 50-plussers met een verstandelijke beperking zijn;
  • welke cliënt- en zorgkenmerken horen bij kwetsbaarheid;
  • in welke mate kwetsbaarheid de achteruitgang van gezondheid, zelfstandigheid en sterfte in de nabije toekomst kan voorspellen.

Wat het oplevert

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking op jongere leeftijd kwetsbaar worden dan mensen in de algemene bevolking. Omdat mensen met een verstandelijke beperking toenemend even lang leven als mensen zonder, zijn zij dus langer minder gezond dan mensen in de algemene bevolking. Dit heeft te maken met een opeenstapeling van ongunstige factoren vanaf hun kindertijd. Een deel van de oorzaken kan door tijdige opsporing en behandeling worden voorkomen of uitgesteld. De ontwikkeling van een korte checklist voor screening op kwetsbaarheid in de praktijk, gebaseerd op de onderzoeksgegevens, is in een vergevorderd stadium.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...