IROHLA: betere gezondheidsvaardigheden voor Europese ouderen

IROHLA is een Europees onderzoeksproject dat zich richt op het verbeteren van gezondheidsvaardigheden van ouderen in Europa. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Europese ouderen over te weinig gezondheidsvaardigheden beschikt. De handleidingen en interventies die uit het project komen, vergroten de kennis, vertrouwen en zelfredzaamheid van ouderen.

Voor welke professionals

  • lokale en regionale/nationale beleidsmakers
  • zorgprofessionals

Voor welke ouderen

  • Europese ouderen met verminderde gezondheidsvaardigheden

Hoe het werkt

IROHLA staat voor: Intervention Research On Health Literacy among Ageing population. Verschillende Europese onderzoeksinstellingen en partners onderzoeken het nut, de haalbaarheid en effectiviteit van interventies en programma’s waarmee ouderen gezonder kunnen leven. In Nederland werken het UMCG, de RUG, de Hanzehogeschool en het CBO mee aan het project. Het project identificeert, valideert en presenteert twintig interventies, die samen de gezondheidsvaardigheden van ouderen aanpakken. De interventies gaan deel uitmaken van een evidence-based aanpak in beleid en praktijk voor lokale, regionale en nationale overheden.

Wat het oplevert

Het project leidt tot bewezen interventies zoals de Talking touch screen en het online platform 50plusnet. Betere gezondheidsvaardigheden van ouderen vergroten hun kennis, vertrouwen en zelfredzaamheid. Dit zorgt er ook voor dat ze langer gezond en actief kunnen zijn. Het verbeteren van gezondheidsvaardigheden levert een verlaging van de gezondheidszorgkosten op. Bijvoorbeeld door een vermindering van het aantal van heropnames. Voor zorgverleners is het belangrijk om patiënten met lage gezondheidsvaardigheden te herkennen. Vervolgens kunnen zij een omgeving creëren die geschikt is voor deze groep.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...