Levenslust: betere toegang tot zorg voor depressieve ouderen NPO-project

Levenslust helpt ouderen met depressieve klachten door hulp aan te bieden die aan hun behoefte voldoet. De focus ligt op eenzaamheid. Ouderen met depressieve klachten worden opgespoord en gestimuleerd deel te nemen aan individuele of groepshulpverlening. 3 maanden na deelname van Levenslust hebben ouderen minder depressieve klachten.

Voor welke professionals

  • huisartsen
  • praktijkondersteuners
  • wijkverpleegkundigen
  • thuiszorgmedewerkers

Voor welke ouderen

  • thuiswonende ouderen met depressieve klachten

Hoe het werkt

De huisarts spoort thuiswonende ouderen met depressieve klachten op, eventueel ondersteund door een praktijkondersteuner. Deze ouderen worden vervolgens gestimuleerd deel te nemen aan individuele of groepshulpverlening. Thuiswonende ouderen vullen een screeningsvragenlijst in. Op basis van de scores leggen wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers huisbezoeken af. Zij zijn getraind voor de gesprekken.

Wat het oplevert

Ouderen die deelnamen aan het Levenslust programma hadden minder depressieve symptomen op de korte termijn dan bij gebruikelijke zorg.

Ga ook aan de slag met Levenslust. Bekijk de aanpak.

Levenslust was effectiever dan gebruikelijke zorg in het verminderen van depressieve klachten bij de doelgroep in de eerste 3 maanden na implementatie. Lees verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...