Toon zoekbalkToon menu

Zelfstandig wonen

Langer zelfstandig thuis wonen met Lang Leve Thuis

Kwetsbare ouderen krijgen hulp van vrijwilligers en mantelzorgers zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De werkwijze van Lang Leve Thuis draagt bij aan het welbevinden van kwetsbare ouderen. Zorgprofessionals geven aan hiermee de ‘vraag achter de voordeur’ te kunnen achterhalen.

Voor welke professionals

  • vrijwilligers

  • mantelzorgers

  • wonenPlus consulenten

  • nuldelijns organisaties

Voor welke ouderen

  • kwetsbare ouderen in de preventieve fase, waar zorg nog niet het leven bepaalt en zij nog in staat zijn om nieuwe contacten aan te gaan

Hoe het werkt

Lang Leve Thuis is een project van WonenPlus Noord-Holland. Binnen het project zijn verschillende stappen. Als eerste gaan consulenten of vrijwilligers op bezoek bij kwetsbare ouderen om hun hulpvragen in kaart te brengen. Vervolgens bieden zij praktische diensten aan die hierbij aansluiten. Ook mantelzorgers, vrijwilligers en nuldelijns organisaties in de regio worden bij het aanbod betrokken. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen.

Wat het oplevert

Uit onderzoek onder 1782 kwetsbare ouderen blijkt dat de diensten, activiteiten, ondersteuning en begeleiding bijdragen aan hun welbevinden. Dit project bereikt ouderen in de preventieve fase, als zorg nog niet hun leven bepaalt en zij nog in staat zijn nieuwe contacten aan te gaan. Het blijkt een heldere werkwijze die past binnen een breed netwerk van organisaties op het gebied van wonen, welzijn en zorg  zoals gemeenten, zorgkantoren, zorgverzekeraars, huisartsenorganisaties, patiëntenorganisaties, vrijwilligersorganisaties en GGD'en.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]