Toon zoekbalkToon menu

Transmurale Zorg

NOS: 'Betere zorg voor oudere na ziekenhuisopname redt levens'

De effecten van de Transmurale Zorgbrug zijn bekend. Als oudere patiënten na ontslag uit het ziekenhuis nazorg krijgen door een wijkverpleegkundige, daalt de sterfte met een kwart. Dit blijkt uit een studie van Sophia de Rooij en Bianca Buurman. De Transmurale Zorgbrug was onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO).

Wijkverpleegkundige ondersteunt oudere patiënt

Begeleiding na ontslag

Veel ouderen krijgen die begeleiding nog niet, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde de Rooij van het Universitair Medisch Centrum Groningen in Trouw. Zonder nazorg overlijdt ruim 30 procent binnen honderd dagen. 29 Nederlandse ziekenhuizen hebben nu een samenwerkingsovereenkomst met de wijkverpleging. Volgens van Rooij ontslaan de andere ziekenhuizen hun patiënten nog als volgt: ‘U kunt naar huis, veel succes! Uw huisarts krijgt een brief van ons. Als u nog vragen heeft, kunt u ons altijd bellen.’

Transmurale Zorgbrug op NOS-journaal
Bekijk de uitzending van het Achtuurjournaal van 16 februari

Ontreddering

Uit de studie van de Rooij en AMC-collega Bianca Buurman onder 674 ouderen blijkt dat veel ouderen na ontslag uit het ziekenhuis ontredderd zijn. De helft van de ouderen in het onderzoek ontving na ontslag de gebruikelijke (geringe) zorg. ‘Zij zitten ineens thuis met nieuwe medicijnen en papieren, hun huisarts weet er nog niet zoveel van, over tien dagen moeten ze op controle, maar ze weten niet of hun dochter dan kan rijden’, zo beschrijft de hoogleraar hun situatie.

De wijkverpleegkundige houdt vinger aan de pols

De andere helft van de ouderen kreeg ondersteuning van de wijkverpleegkundige. Die haalde de patiënten in het ziekenhuis op, bracht hen naar huis en bezocht ze daarna nog twee keer. Bij de bezoeken hield de wijkverpleegkundige een vinger aan de pols. Het medicijngebruik werd nagekeken en indien nodig werd de huisarts, specialist, thuiszorg of de mantelzorger ingeschakeld.

Goedkoop

Dankzij deze nazorg bleven patiënten langer leven. ‘Als de wijkverpleegkundige 16 ouderen bezoekt, voorkomt ze één sterfgeval’, aldus De Rooij. ‘Zo stel je onnodige, ontijdige sterfte uit op een manier die ook nog eens heel goedkoop is: een wijkverpleegkundige kost 60 euro per uur, inclusief overhead. Maal drie is 180 euro per patiënt.'

Transmurale Zorgbrug

De samenwerking tussen ziekenhuis en wijkverpleegkundige is onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO). De studie van de Rooij en Buurman komt voort uit het project de Transmurale Zorgbrug en is gefinancierd door het NPO. Zowel de Rooij en Buurman zijn projectleiders van het project en actief binnen het NPO. BeterOud is het nieuwe platform waarop de resultaten en ervaringen van het NPO worden gedeeld. Transmurale zorg en samenwerking zijn hierin belangrijk thema's.

Praktische tools

Op BeterOud staat veel informatie over het project en praktische tools om zelf aan de slag te gaan. Ook organiseerden we bijeenkomsten om ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en revalidatieafdelingen van verpleeghuizen die aan de slag willen of al bezig zijn met de Transmurale Zorgbrug verder te helpen. Bianca Buurman en Sophia de Rooij geven tijdens deze bijeenkomsten advies, collega’s delen ervaringen en we komen tot oplossingen voor eventuele drempels bij de implementatie van de zorgbrug in jouw regio.

Verder lezen

In de media

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]